Belediyeler meyve-sebze satışına haftaya başlıyor

Belediyeler meyve-sebze satışına haftaya başlıyor
Kur ve enflasyondaki dalgalanmaların ardından artan hayat pahalılığının gerekçelerinden birinin marketler olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Pazardaki bu fiyatlara ayar çekme kararı aldık" sözlerinin ardından hükümet harekete geçti. İlk olarak İstanbul ve Ankara olmak üzere belediyelerin üreticiden alarak doğrudan halka meyve ve sebze satışı uygulamasının haftaya başlanması bekleniyor.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Kurulu’nda yaptığı konuşmada son 16 yılda Türkiye’de çok önemli bir dönüşüm gerçekleştiğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Belediyeler sebze-meyve satışına haftaya başlayacak” dedi. Albayrak, “Fırsatçılık 82 milyonun cebine kastediyorsa kabul edilebilir değil. Son bilgiler çok enteresan şeylerin döndüğünü gösteriyor. Ama vatandaşımız çözümsüz olmadığını görecek. Sivri biber, patlıcan Türkiye bunu mu konuşacak, birileri stokluyor. Fırsatçılıkla hareket eden birilerinin milletimizin sofrasına el uzatmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıda fiyatlarındaki artışa yönelik önümüzdeki haftadan itibaren gerekli aksiyonun alınacağını ve aracı sayısının azaltılacağını söyledi. Yüksek gıda fiyatlarına ilişkin müdahalenin olacağını ve aracıların azaltılarak ürünlerde fiyatların düşürüleceğini söyleyen Pakdemirli, “Vatandaşın daha ucuz gıda yemesini önümüzdeki haftalardan itibaren sağlayacağız” diye konuştu.

Meyve sebzeyi belediye nasıl alacak?

CNN'de yer alan habere göre, meyve sebze üreticiden Tarım Bakanlığı'na bağlı olan Tarım Kredi Kooperatifi tarafından alınacak; belediyeler de Tarım Kredi Kooperatifi'nden ürünleri satın alacak. Şehrin çeşitli yerlerinde belirlenmiş sabit satış noktalarından doğrudan tüketiciye arz edileceği aktarıldı. Söz konusu habere göre, belediye de Tarım Kredi Kooperatifi’ne ödediği parayı, tüketiciden aldığı parayla karşılayacak; tüketiciden aldığı bu parayı da yine meyve sebze alımında kullanacak.

Uygulamanın gelecek hafta ilk olarak, Ankara ve İstanbul’da başlayacak.