Beyaz Saray'ın ardından Ankara'dan ilk açıklama: Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur

Beyaz Saray'ın ardından Ankara'dan ilk açıklama: Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, 'Suriye'nin kuzeyine harekât' hakkında Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamanın ardından, "Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur" ifadelerini kullandı.

Kalın'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

"Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak. Türkiye güçlüdür ve kararlıdır."

ABD'nin açıklaması

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmenin ardından şu mesajı yayımlamıştı:

"Bugün Başkan Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü. Türkiye, Suriye'nin kuzeyine uzun zamandır planladığı operasyonu yakın zamanda başlatacak. ABD Silahlı Kuvvetleri bu operasyona dahil olmayacak ve ABD güçleri bölgedeki IŞİD "halifeliğini" yendiği için bahsi geçen bölgede yer almayacak.

ABD, tutuklanan IŞİD'lilerin savaşçılarının çoğunluğunun geldiği Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine vatandaşlarını geri almaları için baskı yaptı, ancak onlar bunu istemedi ve reddetti. ABD onları uzun yıllar sürebilecek bu süreçte tutmayacak, bu ABD'li vergi mükelleflerine büyük bir yük olabilir. Şimdi, IŞİD'in yenilmesinin ardından son iki yılda bölgede yakalanan IŞİD savaşçılarından Türkiye sorumlu olacak."