Biden, istifası sonrası yaptığı açıklamada Boris Johnson'dan bahsetmedi

Biden, istifası sonrası yaptığı açıklamada Boris Johnson'dan bahsetmedi

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın istifasının ardından yaptığı açıklamada Boris Johnson'dan bahsetmemesi dikkati çekti. Biden, ABD'nin Britanya ile yakın iş birliğini sürdüreceğini söyledi.

Biden, yazılı açıklamasında, "Birçok öncelikli konuda, tüm dünyadaki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla olduğu gibi Britanya hükûmeti ile de yakın iş birliğimizi sürdürmeyi bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Bu iş birliğine Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesinin de dahil olduğunu belirten Biden, başlatılan işgal nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de yaptıklarının hesabının sorulması için Britanya ile iş birliklerini sürdüreceklerini kaydetti.

Biden'ın açıklamasının paylaşılmasıyla çok sayıda gazeteci açıklamada Boris Johnson'dan bahsedilmediğine dikkati çekti.

TIKLAYIN - Hükümetteki 'taciz' skandalında yalan söylediği ortaya çıkan Britanya Başbakanı Boris Johnson, "Siyasette kimse vazgeçilmez değildir" diyerek istifa etti!

TIKLAYIN - Johnson'ın istifasına tepkiler: Kremlin keyifli, AB'den ilişkilerde yeni sayfa çağrısı

Taciz skandalıyla başlayan istifalar

 Britanya'da  Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak dün art arda istifa ettiklerini açıklamıştı. Javid, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve Johnson'a güven duymadığı için istifa ettiğini belirtmişti. Sağlık Bakanı'nın istifa kararından kısa bir süre sonra da Maliye Bakanı Sunak istifa ettiğini duyurmuştu.

İki bakanın istifa kararı, Johnson'ın, Muhafazakâr Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher'a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına rağmen, kendisine verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğu açıklamasının ardından gelmişti.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan daha önce yapılan açıklamada ise Johnson'ın Pincher'la ilgili taciz iddialarından haberdar olmadığı belirtilmişti. Ancak, daha sonra Johnson'ın, 2019'da dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher'la ilgili şikayetler hakkında bilgilendirildiği ortaya çıkmıştı.

Sağlık Bakanı ve Maliye Bakanı'nın istifalarının ardından hükûmette yaşanan istifa depreminde, görevinden ayrılan yetkili sayısı 50'yi geçmişti.

Hükûmetteki istifa depreminin ardından ilk gün görevini sürdüreceğini söyleyen Johnson, kabineden çağrılara da karşılık vererek dün (7 Temmuz 2022) 10 Numara önünde yaptığı açıklamada istifasını duyurdu. Johnson, yeni bir Muhafazakâr Parti lideri ve başbakan belirlenene kadar görevini sürdürmek istediğini de söyledi.