Bilgisayarlı tomografi işlemi sırasında hastanın vücut içerisindeki alanlarının resimleri ya da taramaları oluşturulur. Özel röntgen ışını kullanılan bilgisayarlı tomografi uygulaması sırasında farklı açılardan görüntüler elde edilip birleştirilerek hastanın kemik, damar ve yumuşak dokularının kesitleri ve görüntüleri oluşturulur.
Bilgisayarlı Tomografi Nasıl Çekilir?
Tomografi uygulaması sırasında elde edilen görüntüler net ve belirgin olması gerekir. Bu nedenle işlem sırasında hastanın hareket etmemesi gerekir.
Bilgisayarlı Tomografinin Avantajları Nelerdir?
Bilgisayarlı tomografi uygulaması hastaya şu avantajları sağlar:
Bilgisayarlı Tomografi Ne İşe Yarar?
Hastaya uygulanan bilgisayarlı tomografi görüntülemesi ile hastanın tüm iç organları ve damarları detaylı olarak görüntülenir. Alınan tomografi görüntüleri ile hastada mevcut olan derin anatomik oluşumlar incelenir.
Renkli Doppler Ultrason Nedir?
Pek çok ultrason görüntüleme tekniklerinden biri de renkli doppler ultrason tekniğidir. Bu ultrason işlemi sırasında hastanın damarlarındaki kan akışı tespit edilir. Ayrıca kişinin damarlarında meydana gelen daralmanın etkenleri de renkli doppler ultrason tekniği ile gözlemlenmektedir.
Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?
Hastanın işlem öncesinde özel bir hazırlık yapmasına gerek bulunmaz. Renkli doppler ultrason uygulaması sırasında hastanın vücudunda ultrason filmi çekilecek olan bölgeye jel sürülerek prob cihazı gezdirilir. Bu şekilde elde edilen grafik ve resimler ekrana yansıtılır ve uzman tarafından incelenir.
Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?
Bu ultrason uygulamasının pek çok farklı yapılma nedeni bulunur. Başlıca tansiyon yüksekliğinin araştırılması için uygulanan bir işlem olan renkli doppler ultrason tekniği aynı zamanda diğer pek çok sağlık durumunun tespiti için de tercih edilmektedir.
Renkli Doppler Ultrasonografi Kullanım Alanları
Bu ultrasonografi işleminin kullanım alanları şu şekildedir:
Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?
Gebelik döneminde bebeğin durumunun takip edilip incelenmesi için renkli doppler ultrason inceleme tekniği tercih edilir. Bu teknik gebelik sürecinin herhangi bir zamanında yani her haftasında yapılabilen bir uygulamadır.
Rahim Filmi Nedir?
HSG yani halk dilinde rahim filmi olarak adlandırılan bu uygulama, kadınların rahim boşluğunun görüntülemesi amacı ile kullanılır. Hastaya uygulanan bu yöntem ile kadınların rahminde bulunan tüplerde olabilen tıkanıklık, darlık ve genişleme vb. gibi durumlar tespit edilmektedir.
Rahim Filmi Nasıl Yapılır?
Uygulama sırasında görüntüleme cihazında görülme özelliği olan bir sıvı, hastanın rahim ağzından rahim içine verilerek rahme gönderilir. Rahme gönderilen bu sıvı rahim içini ve tüplerinin film sırasında görünür hale gelmesini sağlar. Rahim filmi uygulaması ile kişinin rahim içinden görüntüler elde edilerek incelenir.
Rahim Filmi Sonrası
Kadınlara uygulanan bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için hastanın rahmine bir sıvı gönderilir. İşlem sonrasında rahme gönderilen ilacın bir kısmı rahimden geri çıkacağı için kişilerin işlem sonrasında hijyenik ped kullanması gerekmektedir.
Rahim Filmi Ağrılı Bir İşlem Mi?
İşlem sırasında hasta ağrı ya da acı hissetmemektedir. Fakat hastaya uygulanan rahim filmi uygulaması sırasında kullanılan cihazın işlemi yapan doktorun tecrübesi vb. gibi etkenlere bağlı olarak hastada adet sancısına benzer hafif bir ağrı görülmesi olası bir durumdur.
Rahim Filmi Ne Zaman Çektirilir?
Rahim filmi çekilebilmesi için önerilen zaman aralığı hastanın adet döneminden 4 ila 5 gün sonraki dönemdir.