Bilim insanları: Dünyanın bir yıl içinde yeni Koronavirüs aşılarına ihtiyacı olacak

Bilim insanları: Dünyanın bir yıl içinde yeni Koronavirüs aşılarına ihtiyacı olacak

Virologlar, enfeksiyon hastalıkları uzmanları ve epidemiyologlarla yapılan bir ankette çoğunluk, geliştirilen ilk nesil Covid-19 aşılarının varyantların da etkisiyle etkisiz hâle gelip, yeni formüller geliştirilmesi için bir yıl içinde harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. 

The Guardian'da yer alan habere göre, Uluslararası Af Örgütü, Oxfam, UNAIDS gibi organizasyonların oluşturduğu People's Vaccine Alliance, 28 ülkeden 77 bilim insanıyla bir anket gerçekleştirdi. Ankete katılan bilim insanlarının üçte ikisi, yeni aşılar geliştirilmesi için bir yıl ya da daha az vakit kaldığını söyledi. Katılımcıların üçte biri ise 9 aydan az zaman kaldığını söyledi. 

"Mutasyonlar aşıya dirençli olabilir"

Katılımcıların yüzde 88'i, pek çok ülkede aşılama oranlarının düşük olmasının aşıya dirençli mutasyon gelişmesine olanak sağladığını söyledi. Yale Üniversitesi'nden epidemiyoloji profesörü Greg Gonsalves "Yeni mutasyonlar her gün çıkıyor. Bazen eski virüsten daha güçlü şekilde çıkabiliyorlar. Bu yeni varyantlar daha hızlı bulaşıyor ve eski varyantlara karşı olan bağışıklığı yok etme ihtimali taşıyor. Dünyayı aşılamadığımız süreci alanı yeni varyantlara açık tutmuş oluyoruz. Bu durum da varolan aşıların etkisini yok edebilir" dedi. 

Oxfam eşitsizlik politikaları başkanı ve People's Vaccine Alliance başkanı Max Lawson, "Zengin ülkelerde hızlı bir aşılama süreci ve yaza kadar yetişkinleri aşılama hedefi görüyoruz. Bu hedef küresel gerçeği yansıtmıyor. Covax programı, 2021 yılında ihtiyacı olan ülkelerin aşılarının yüzde 27'sini sağlamayı hedefliyor. Bu yeterli değil" dedi.