Bilim insanları, bir robota ne zaman, nerede ve nasıl gülmesi gerektiğini öğretmeye çalışıyorlar.
Araştırmada görev alan Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'nden bilim insanı Dr. Koji Inoue, Erica adı verdikleri robota gülmeyi öğretmeyi çalışmalarını "Bir robotun kullanıcısıyla empati kurmasının bir başka yolunun onların gülüşünü paylaşmak olduğuna karar verdik" diye yorumladı.
The Guardian'daki habere göre araştırmacılar, erkek üniversite öğrencileri ve başlangıçta dört amatör oyuncu tarafından tele operasyon yoluyla kullanılan robot arasındaki 80 diyaloğu inceledi.
Sonrasında diyaloglar sadece gülüş, sosyal gülüş ve eğlence için gülüş olarak kategorilere ayrıldı. Bu veri, yapay zekanın ne zaman gülüp gülmemesi gerektiğine karar vermesi için kullanıldı. Ardından, Erica'nın 'mizah anlayışı' dört farklı kısa diyalogla test edildi.
Araştırma ekibi, bir robotla 'sanki bir arkadaşımızla konuşuyormuşuz' gibi sohbet edebilmemiz için en az 20 seneye ihtiyaçları olduğunu belirtti. Dr. Inoue, araştırmalarındaki en zor konulardan birinin gerçekçilik olduğunu belirttikten sonra "Hangi gülüşleri kullanabileceğimiz konusunda çok dikkatli bir kategorilendirme yapmamız gerekiyordu. Her gülüşün kullanılabileceğini düşünmek hata olurdu" dedi.
Araştırmacılar, robotların gülme yoluyla kendi karakterlerini de oluşturabileceğini söyledikten sonra "Bunu geleneksel davranış biçimleri olan gülme, vücut hareketleri ve konuşma biçimleriyle gösterebileceklerini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Oxford Üniversitesi'nden Prof. Sandra Watcher ise "Bir robot ya da algoritma asla sizi anlayamayacak. Sizi bilmiyor, sizi ve gülmenin ne manaya geldiğini anlamıyor. Duygusal değiller ama ne olduğunu anlamak konusunda iyi olduklarına sizi inandırabilir" değerlendirmesini yaptı.