Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü: Aşılama randevu sistemiyle olacak, çok yakında ayrıntılar ilan edilecek

Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü: Aşılama randevu sistemiyle olacak, çok yakında ayrıntılar ilan edilecek

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Koronavirüs aşısıyla ilgili bilgiler paylaşırken, kuyruk olmaması için randevu usulü aşı yapılacağını söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, CNN Türk'te yayınlanan 'Mercek Altında' programında Uğur Önver'in sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Özlü, Türkiye'de aşılamanın nasıl yapılacağı sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Çok yakında ayrıntılar ilan edilecek. Herkes kolay bir şekilde, nasıl aşılacağını, hangi zamanda aşılanacağını öğrenecek. Çok kolay farklı yollardan öğrenme imkanı olacak. Kuyruğun oluşmaması için her türlü tedbir düşünüldü. Randevu usulü olacak ve bu açıdan da özellikle uyarılacak aşı yapılacak kişiler. Ve planlama dahilinde aşıya gelmesi istenecek. Yani o kuyruğun olması elbette istenmiyor. Önlemler, planlamalar yapılıyor şu anda."

"Kesin bir tarih veremem ama inceleme ve test süreci 10-15 günlük bir zaman alacak diye daha önce sayın Bakan açıklamıştı. Gelen aşılardan örnekler üzerinden testler yapılıyor. Bu testlerin iki üç hafta zaman alacağı söylendi. Testler tamamlanır tamamlanmaz aşılama başlayacak diye düşünüyorum. Planlama o yönde.

"Şimdi bu sıralama aslında dünyadaki uygulamaya benzer. Yani bizim ülkemiz için planlanan sıralama, dünyanın pek çok ülkesindeki sıralamayla aynı. Kolluk kuvvetleri de hemen ikinci aşamada aşılanacak. Türkiye'de günde yaklaşık 2 milyon kişiye aşı yapılacağını hesap ederseniz çok kısa sürede ikinci aşamaya geçilecek gibi görünüyor.

"Yüzde 91,25 çok iyi bir koruyuculuk oranı. Bu şu ana kadar test yapılan kişilerde görünen koruyuculuk. Uzun süreli takipte bu koruyuculuk oranının daha da yükseleceği yönünde tahminler var.

Çin neden sonuçları açıklamadı?

"Çok kolay bunun cevabı. Çünkü Faz-3 çalışmasına geçildiğinde Çin'de salgın bitmişti. Bu Faz-3 çalışmasının sonlanması için belli bir sayıda enfeksiyon oluşması gerekiyor. Mesela Türkiye'de 15 bin civarında kişi dahil olacak. Çin'de hiç vaka kalmadı. O enfeksiyon durduğu için çalışma yapamıyorsunuz. Çalışma yapmanız için hastalığın devam etmesi gerekiyor.''