Bilmeniz gereken 9 farklı pırlanta kesimi

Bilmeniz gereken 9 farklı pırlanta kesimi

Pırlanta Kesim Şekilleri

Pırlantanın şekli onun fiziksel formunu dışarıya yansıtır. Her pırlanta kendine özgü benzersiz görünümü ve özelliklere sahiptir. 4C’nin bir parçası olan pırlantanın şekli, bu elementin görünümünü fazlasıyla etkiler. Her pırlanta şekli, değişik özelliklere göre kesildiğinden dolayı ışığı farklı şekillerde yansıtır. Bu şekilde kendine her pırlantaya kendine özgü bir parlaklık kazandırılmış olur.  Pırlantada farklı bir görünüm arıyorsanız, bunun için pek çok farklı ve eşsiz kesim bulabilirsiniz.

Yuvarlak Kesim

En çok tercih edilen kesimlerden biri olan yuvarlak kesim pırlata, renk, kesim ve berraklık gibi özelliklerin durumuna göre de daha çok ışıltı ve parlaklık verme esnekliğine sahip olan pırlanta kesimlerinden biridir.

Oval Kesim

Oval kesim pırlanta, yuvarlak kesim pırlantanın düzenlenmiş hali ve daha modern çizgilere sahip versiyonuna denilebilir. Yuvarlak kesime benzeyen, onun gibi parlak ancak biraz daha sıra dışı yapıda olan bir pırlantaya sahip olmak isteyenlerin tercih edeceği bir pırlanta kesimidir. Oval kesim pırlantalar aynı zamanda uzun olmasından dolayı da optik bir yanılsama yaratıyor. Yuvarlak kesim pırlanta ile aynı karat büyüklüğünde olmasına rağmen oval kesi daha büyük gözükür.

Markiz Kesim

14. Louis tarafından 18. Yüzyılda tasarlanan markiz kesim, kralın sevgilisinin gülümsemesi ile esinlenmesi ile ortaya çıkmış bir şekildir. Romantik bir hikâyesi olan bu pırlanta kesim, taşın her iki uca doğru sivrileşmesi özelliği ile dikkat çeker.

Damla Kesim

Damla pırlanta şekil, geleneksel yuvarlak kesimin parlaklığını koruyarak gözyaşı ve damla temalarının birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir pırlanta şeklidir. Pırlantanın bu şekli en göreceli kesimi olarak bilinir. Çünkü ebat ve ölçüleri kesimden kesime farklılık gösterebilen bir şekildir. Dolayısıyla standardı ve faset adedi olmamakla beraber genel olarak 58 fasetten oluşur. Yuvarlak pırlantada olduğu gibi ışığın içinden geçerek yansımasını sağlayan bu fasetler, pırlantanın alışılan şekillerinden farklı olduğu için değişik bir etki yaratmaktadır. Bu model yüzüklerin yanı sıra özellikle küpe ve kolyelerde fazlasıyla kullanılır. Aynı zamanda zümrüt, safir ve yakut gibi renkli taşlarda da bu şekil fazlasıyla tercih edilmektedir.

Yastık Kesim

Yıllar boyunca en popüler kesimlerden biri olan yastık kesim pırlantaların köşeleri yuvarlatılmış ve parlaklıklarını arttırmak için diğer kesimlere oranla da daha geniş yüzeye sahip olan şekildir. Yastık kesim gibi pırlanta kesim şekillerinde daha büyük olan yüzükler pırlantanın parlaklığını daha çok ortaya çıkarır.

Baget Kesim

Baget kesimli pırlantalar, son yıllarda ülkemizde trend yüzük haline gelmiş ve dünyada çok fazla tercih söz konusu olmasa bile ülkemizde fazlasıyla ön planda bulunan bir pırlanta şeklidir. Baget kesimin diğerlerinden ayıran en belirgin farkı ise pırlantalarda yer alan katmanlı yapısıdır. Katmanlı bir şekilde kesilen tabela kenarları, pırlantaya parlaklığı ve ışığın yansımasını sağlamaktadır. Özellikle de sıralı taşlı veya tamtur yüzüklerde ve bilekliklerde fazlasıyla tercih edilir.

Prenses Kesim

Prenses kesim yani kare kesim pırlantalar keskin ölçülere sahip olduğu için özellikle tektaş pırlanta modellerde farklı bir etki yaratır. Prenses kesim pırlantaların hem modern hem de geleneksel tektaşlarda kullanılabiliyor olması, son dönemde bu kesimleri daha da popüler hale getirmiştir.

Zümrüt Kesim

Zümrüt kesim pırlantalar farklı tarzları sayesinde popülerlik kazanan şekillerden bir tanesidir. Diğer pırlanta şekillerine göre daha az parlak göstermelerinin yanı sıra, ince ve yayvan yapılarından dolayı berraklığın en önemli etken olduğu bir pırlanta şekli olarak bilinir. Berraklıkla alakalı en ufak bir değişiklik bu pırlantada, diğer pırlanta şekillerine göre daha belirgin bir biçimde gözlemlenebilmesi mümkün. İsminin zümrüt olmasının sebebi ise bu pırlanta kesim şeklinin eski zamanlarda sadece zümrüt için kullanılmış olmasından kaynaklanan bir durumdur.

Aşer Kesim

Zümrüt kesime benzeyen bu kesim, en özel kesimlerden biri olarak bilinmektedir. Antika ve Vintage seven biriyseniz tarzınızı bu kesimde bir tektaş pırlanta ile yansıtmak en doğrusu olacaktır.

Radyan Kesim

Radyan kesim pırlantaların en temel özelliği yuvarlatılmış kenarlara sahip olmasıdır. Radyan kesimli elmaslar dikdörtgenler derecesine göre değişiklik gösterir. İstediğini radyan şeklini bulabilmek için, her bir pırlantayı detaylı bir şekilde incelemenizi tavsiye ederiz.