'Akbulut modeli' Erzincan'a geri döndü; Binali Yıldırım'ın 'yoldan çıkmayan' bir insan olarak portresi...

'Akbulut modeli' Erzincan'a geri döndü; Binali Yıldırım'ın 'yoldan çıkmayan' bir insan olarak portresi...

"Vurur yüze ifadesi, kullanıyorum sosyal medyayı bitanesi..."

Bu söz 2015 yılında Merve Özbey'in "Yaş Hikâyesi" şarkısıyla popüler kültürün kültleri arasına girmiş olsa da Binali Yıldırım'ın sosyal medyayla ilişkisi tanımlarken bu cümleyi kurması bir anda siyaset lisanına da tercüme oldu.

AKP'nin yeni genel başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri, çeyrek yüzyılı aşkın bir süredir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden biri oldu. Kurucularından olduğu AKP'nin 3 Kasım 2002'de iktidara gelmesinin ardından, Ahmet Davutoğlu kabinesine kadar bütün hükümetlerde yer alarak en uzun süreyle bakanlık yapan isimler arasında yer alan Yıldırım, Cumhurbaşkanı olunca "başdanışman" olarak Erdoğan'ın yanında yer aldı. "Teknisyen" niteliği ağır basan mühendis kökenli bir bürokrat ve siyasetçi olan Yıldırım, 17-25 aralık tapelerinde "havuz medyası"nı inşa etmek için iş dünyasından "havuz"a kaynak aktarmaya çalışan isim olarak da öne çıktı. 

Erdoğan’ın işaretiyle 22 Mayıs’taki AKP Olağanüstü 2. Büyük Kongresi’nde  genel başkanlık koltuğuna oturan olan Binali Yıldırım, Kasım 1989'da Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığa seçilmesinin ardından başbakanlığa atanan, ardından ANAP genel başkanlığına seçilen Yıldırım Akbulut'tan sonra Erzincan'dan çıkacak ikinci başbakan olacak. 

 

Erdoğan’la tanışıklığı belediye başkanlığı dönemine dayanıyor

 

Yıldırım, Erdoğan'ın en güvendiği isimlerin başında geliyor. AKP’nin kurucu kadrosunda da yer alan Yıldırım'ın,12 yıl aralıksız Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı için tercih edilmesinde Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsü İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü yapmış olması etkili oldu. Erzincan’da doğan  Binali Yıldırım, kariyeri boyunca denizle hep içli dışlı oldu.

“Galatasaraylı olduğunu bilseydim bakan yapmazdım” 

 

AKP’ye yakın yazarlardan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’nin aktarımına göre, Erdoğan ile aralarındaki en büyük çekişme konusu birinin sıkı Fenerbahçeli, diğerinin Galatasaraylı olması. Yıldırım'ın, “Galatasaraylı olduğunu bilseydim bakan yapmazdım” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Çok geç artık” esprisiyle karşılık verdiği biliniyor. Bir seyahatte uçak türbülansa girdiği zaman soğukkanlı bir şekilde yemeğini yiyen Binali Yıldırım, Erdoğan’ın “Sen niye bu kadar sakinsin?” sorusuna, “Hiçbir uçağın havada kaldığı görülmemiştir” diye cevap veren Yıldırım, soğukkanlı, sakin kişiliğiyle de tanınıyor.

Temayül yoklamalarında yüzde 80 destek aldı

 

AKP'nin 27 Ağustos 2014'te toplanan 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Erdoğan'ın işareti ile genel başkan seçilen, yine Erdoğan'ın işareti ile 22 Mayıs 2016'da toplanacak 2. Olağanüstü Büyük Kongre'de AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuklarına veda edecek olan Ahmet Davutoğlu'nun yerine belirlenen Binali Yıldırım, AKP’nin tek başına iktidarına 1 Kasım seçimlerine kadar ara verdiği 7 Haziran seçiminin ardından Erdoğan'ın işaretiyle Davutoğlu'na karşı genel başkan adaylığı yoklaması yapan ve  toplam 1445 AKP delegesinin yaklaşık bininin desteğini almasıyla ilk kez genel başkanlık için ön plana çıkmıştı. Erdoğan, 12 Eylül 2015'te toplanan AKP Büyük Kongresi'nde MKYK'da kendisine yakın bir ekip oluşturma girişimi üzerine Davutoğlu'na karşı o sırada başdanışmanı olan Yıldırım'ı sahaya sürmüştü. Davutoğlu'nun geri adım atması üzerine Erdoğan'ın son biçimini verdiği bugünkü MKYK, kongreden yaklaşık yedi ay sonra "genel başkana darbe olarak yorumlanan" bir kararla Davutoğlu'nun teşkilata ilişkin yetkilerini tırpanlayarak istifa sürecini başlatmıştı. Parti içinde yaşanan krizin ardından Davutoğlu sonrası için genel başkanlığa Yıldırım’ın seçilmesi sürpriz olmadı. Başta hükümete yakın gazeteler olmak üzere, AKP kulislerinde “yeni genel başkan ve başbakan kim olacak” sorusunun cevabı Binali Yıldırım’ı işaret ediyordu. Her ne kadar Berat Albayrak, Bekir Bozdağ ve Numan Kurtulmuş ismi de adaylar arasında gösterilse de, Erdoğan'ın da bu aşamadaki tercihi olan Binali Yıldırım, temayül yoklamalarında yüzde 80 destek aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek de Binali Yıldırım ismini, açıklanmadan 1 gün önce Twitter’dan “Hayırlı olsun Türkiye. Bitanesi geliyor.. bitanesi geliyor” sözleriyle duyurdu.