Siyaset bilimci Prof. Dr. Binnaz Toprak, sandıkların yarıya yakınının açılmasıyla oluşan tabloyu değerlendirdi. “Üç büyükşehrin alınması Millet İttifakı’nın alınması için çok büyük bir başarı olur” diyen Toprak “Muhalefet, AKP çok büyük bir farkla kaybederse bundan ders alabiliri umuyor” değerlendirmesinde bulundu. Toprak, “AKP, kazansa da kaybetse de hukuk ve özgürlükler meselesini rayına oturtmazsa ekonomik tablo daha da ağırlaşabilir” ifadelerini kullandı. T24 Seçim Ekranı’na konuk olan Binnaz Toprak’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
“Üç büyükşehirde oylar birbirine çok yakın. Millet İttifakı üç büyük ilde kazanacak olursa buradaki seçmen sayısı geri kalan illerin toplamına eşit. Toplam seçmenin yüzde 30’unu oluşturuyor. Diğer illere baktığınızda aşağı yukarı buna eşit. Üç büyükşehrin alınması Millet İttifakı’nın alınması için çok büyük bir başarı olur.
Ben son iki haftadır Bursa’daydım. Orada yıllardır AK Parti’ye oy vermiş olanlar bu seçimde CHP adayı Mustafa Bozbey’e oy vereceklerini söyledi.
Adana önemli, orada CHP önde.
İstanbul’da sonuçlar çok yakın, Kadıköy, Beşiktaş, Sarıyer gibi sandıkların açılıp açılmaması çok önemli. Bu sonuçlar fikir veriyor ama bunlar değişebilir.”
“Bu seçimde beka değil ekonomik kriz konuşulması gerektiği kanaatindeyim. Benim gördüğüm anketlerde de beka meselesinin tutmadığını düşünüyorum. Bugüne kadar hiçbir siyasetçinin beka sorunumuz var dediğini duymadım. Biz çok büyük badireler atlattık. Ben bir beka meselesinin olmadığı kanaatindeyim. AKP’nin yüzde 40 oyu var. Bunu seçmen beka meselesini satın aldı olarak yorumlamak doğru olmayabilir. AKP’nin bir kemik oyu var çünkü. Ama bu kadar olayda AKP’nin yine bu kadar yüksek oy almasını şaşırtıcı buluyorum. Çünkü dünyanın her yerinde iktisaden baş aşağı giden iktidarın bu kadar yüksek alması çok nadir. Seçmenin iktisadi gelişmeleri göz ardı ettiğini söylemek de zor. Çünkü bütün araştırmalarda en önemli sorun ekonomik gelişmeler.
KONDA’nın iddia ettiği gibi yüzde 51-49 dengesinin değişmesi büyük şeyleri değiştirir. Muhalefet açısından buradaki ümit, AKP çok büyük bir farkla kaybederse bundan ders alabilir. İnsanlar zannediyor ki, ekonominin krizde olmasının sebebi ekonomik faktörlerle ilgili ama özgürlük ve demokrasi ile ekonomik farkı ortaya koyan çok fazla araştırma vardır. AKP, kazansa da kaybetse de hukuk ve özgürlükler meselesini rayına oturtmazsa ekonomik tablo daha da ağırlaşabilir.”
Gençler arasında din meselesinin geri plana itildiğine katılıyorum ama çok fazla beyin göçü de var. O nedenle milliyetçiliğin yükseldiğine katılmıyorum. MHP’deki yükselişi iktidara sırtını dayanama mantığına bağlıyorum. Bunlar iktidara yakın, komşuda pişer bize de düşer mantığıyla önceden oy vermeyenler şimdi oy verebiliyor. 7 Haziran seçimlerinde MHP yok olup gidiyordu. Ne zaman ki, ittifakın içine giriyorlar oyları yükseliyor. Milliyetçi gençler elbette var ama ben gençlerin dünyaya açık olduğunu düşünüyorum.
İstanbul sonuçlarını Ekrem İmamoğlu açısından büyük bir başarı olarak görüyorum. İmamoğul, Beylikdüzü’nde tanınıyor, seçim çevresinde tanınıyordu ama İstanbul genelinde, Türkiye’de tanınmıyordu. 5 ay önce adaylığı açıklanmış olsa, daha farklı olabilirdi.
Bu seçim sadece Cumhurbaşkanı uçağıyla yapılan bir seçim değil, aynı zamanda medya açısından da eşitsiz bir seçimdi. Muhalefet adayları bire sekiz oranında falan çıkabildi ekrana. Onun dışında söylem de çok etkiliydi. Yok zillet ittifakı, vatan haini, kutuplaştırıcı söylemler. Çok fazla sayıda yanlış haber de yapıldı.
Bu HDP’nin PKK ile birlikte olma meselesi de öyle. HDP resmi bir partidir. Ama CHP, İyi Parti PKK’yı destekliyor gibi bir yere geldi iş. Çok fazla eşitsizlik vardı. Muhalefet oylarının bu kadar yüksek çıkması bir başarıdır diye düşünüyorum.