Gazeteci Nizamettin Yılmaz’a “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuksuz yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verilirken, gazeteci Adnan Bilen ise “Cumhurbaşkanına hakaret”ten 7 bin TL para cezasına çarptırıldı.
Mardin’in Derik ilçesinde 28 Mart 2018 yılında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan ve 26 Haziran 2019 yılında tahliye olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Nizamettin Yılmaz’ın yargılandığı davanın karar duruşması yapıldı.
Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya Yılmaz katılmazken, avukatı Mehmet Emin Dursun duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşmada iddia makamı Yılmaz’ın “örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.
Ardından söz hakkı verilen Yılmaz’ın avukatı Dursun, savcının esas hakkında verdiği mütalaayı kabul etmediklerini söyleyerek, daha önce verdikleri sözlü savunmaları tekrar ettiklerini ifade etti.
Dursun, müvekkilinin 2016 yılında KHK ile kapatılan ancak bunun öncesinde yasal olan bir gazetede çalıştığını vurgulayarak “Gazetecilik faaliyeti örgüt üyeliğine delil kabul edilmektedir. Bu hukuken kabul edilemez. Müvekkil Akciğerlerinden rahatsızdır. Kendisi bu nedenle duruşmaya katılmadı. Tüm bu nedenlerle müvekkilin öncelikle beraatına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Nizamettin Yılmaz’a “örgüt üyeliği”nden 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, cezayı 6 yıl 3 aya indirdi.
“Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla hakkında dava açılan gazeteci Adnan Bilen’in de karar duruşması yapıldı.
Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, Bilen ve avukatı Haşem Baygümüş katıldı.
Duruşmada savunma yapan Bilen, sosyal medya paylaşımlarını kendisinin yaptığını ancak paylaşımlarda hiçbir hakaretin olmadığını söyledi: “Ben yaptığım tüm paylaşımların arkasındayım ve bunların suç olmadığını düşünüyorum.”
Ardından söz alan avukat Haşem Baygümüş ise şunları söyledi:
“Türkiye, insan hakları ve hukuk karnesi açısından dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer alıyor. Ülkenin içerisinde bulunduğu bu durumdan kurtulması için artık böylesi davaların açılmaması gerekiyor.
“Müvekkilim sadece gazete manşeti ve bir köşe yazısı paylaşmıştır. Bu paylaşımları cumhurbaşkanına hakaret içermediğini hepimiz biliyoruz. Müvekkilimin gazeteci olması göz önüne bulundurulmalı ve bu dava beraatla sonuçlanmalıdır.”
Mahkeme savunmaların ardından kararını açıkladı. Bilen’e 11 ay 20 gün hapis cezası veren mahkeme, bu cezayı 7 bin TL para cezasına çevirdi. Heyet ayrıca, mahkeme giderleri olan 2 bin 725 TL’nin de yine Bilen’den alınmasına karar vererek dosyayı kapattı. (MA)