Birleşik Emekliler Sendikası, 2023 yılında emekli aylıklarına yapılacak yüzde 30 oranında zamma tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “'Kararınızı tekrar gözden geçirin' diyoruz. Aksi durumda seçim sandığı önümüze geldiğinde biz emeklilere ‘Yüzde 14 refah payı ile yaşayın’ diyenlere bizler de sandıkta 'Yüzde 14 oyla nasıl iktidar olursanız olun’ diyeceğiz” denildi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yüzde 25 olarak duyurulan memur ve emekli maaş artış oranını bugün yüzde 30'a çıkardıklarını, en düşük emekli maaşının da 5 bin 500 lira olarak uygulanacağını açıkladı. TÜİK’in enflasyon oranına göre emeklilerinin yüzde 15,39 seviyesinde maaş artışı alması gerekiyordu. Bu orana eklenen yüzde 14,61’lik refah payı ile emekli aylıklarına yapılacak zam oranı yüzde 30 oldu.
Birleşik Emekliler Sendikası, zammın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Sendikanın bugün yaptığı yazılı açıklama şöyle:
Emekli maaş artışları 3 Ocak’ta 6 aylık TÜİK enflasyon verileri yüzde 16 olarak açıklandıktan sonra Cumhurbaşkanı üzerine 9 puan ekleyerek memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 artış yapılacağını açıkladı. Daha sonra ise sendikamız ve emeklilerden gelen tepkiler üzerine en düşük emekli aylığını 5 bin 500 TL’ye, daha önce açıklamış olduğu yüzde 25 oranını da yüzde 30’a yükseltti. Oysa biz emekliler, 2002 yani iktidar partisi AKP’den önce en düşük emekli aylığı olarak asgari ücretin yüzde 35 fazlasını alıyorduk.
Bugünkü hesaba göre asgari ücret 8 bin 500 TL’nin yüzde 35 fazlası, 11 bin 500 TL eder. Yani bugün emekliler hiç zam almayıp sadece alım gücü korunsaydı, emeklinin alacağı maaş 11 bin 500 TL olacaktı.
Cumhurbaşkanı tarafından ‘emekliye müjde’ diye verilen zam ne kadar? Bugünkü asgari ücretin yarısına denk geliyor. 3 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığı 5 bin 500 TL'ye yükseltildi. En kötü ev kirasının bile bu rakamın üzerinde olduğu, gerçek çarşı-pazar enflasyonun yüzde 300'lerde olduğu gerçeğini göz önüne aldığımızda, bu emekliye yaşam değil zulüm ve ölüm ücretidir.
Biz emekliler önümüzdeki günlerde meclise gelecek olan bu oranı 14 milyon emekli adına kesinlikle kabul etmediğimizi ve TBMM'de bu önce düşük emekli maaşının adından da anlaşılacağı gibi yani en düşük ücret olan asgari ücrete 8 bin 500 TL'ye yükseltilmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde milletvekilleri, milletin değil sarayın temsilcileri olduğunu tasdiklemiş ve varlıklarını inkâr etmiş olurlar. Varlığını inkâr eden bir Meclis’in ise sadece maaş almak için bu alanı işgal etmesinin biz emekliler açısından hiçbir şey ifade etmeyeceğini belirtiyoruz.
Biz emekliler sadaka değil, geçmişte verdiğimiz hizmetin ve vergilerle peşin ödediğimiz hakkımızın verilmesini istiyoruz. Emekliler olarak bir kez daha diyoruz ki ‘Emekliye layık görülen ücret yaşam değil ölüm ücretidir’.
TÜİK'in açıkladığı yüzde 16’lık gerçekle ilgisi olmayan oranın üzerine sadece yüzde 14 refah payı ekleyenlere 14 milyon emekli adına 'Kararınızı tekrar gözden geçirin' diyoruz. Aksi durumda, seçim sandığı önümüze geldiğinde biz emeklilere 'Yüzde 14 refah payı ile yaşayın' diyenlere bizlerde sandıkta 'Yüzde 14 oyla nasıl iktidar olursanız olun' diyeceğiz. Sefalet değil, geçim ücreti istiyoruz.” (ANKA)