Blinken'ın Türkiye ziyareti, ABD'nin Çin iddiası, Rusya'nın başlattığı savaşta birinci yıla doğru | Dünya basınında bugün

Blinken'ın Türkiye ziyareti, ABD'nin Çin iddiası, Rusya'nın başlattığı savaşta birinci yıla doğru | Dünya basınında bugün

T24 Dış Haberler

Rusya'nın başlattığı savaşın birinci yılına günler kala gözler Ukrayna'ya çevrildi. Dünya basınında Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın birinci yılının dolacağı 24 Şubat öncesi, Kiev'e destek olan dünya liderlerinin açıklamaları yer aldı. ABD, Çin'in Rusya'ya silah desteği sağlayabileceğine ilişkin iddiaları aktardı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken,  Münih Güvenlik Konferansı'nın ardından Türkiye'ye gelerek depremden etkilenen bölgeleri ziyaret etti.

20 Şubat 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | ABD’den Çin’e uyarı: Rusya’ya silah desteği küresel çatlağı büyütebilir

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bu hafta sonu Avrupa’nın küresel güvenliğinin tartışıldığı Münih Güvenlik Konferansı’nda bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya’ya silah ve mühimmat desteği vermeyi planladığını öne sürdü. İki Dışişleri Bakanı da ülkelerinin yeni bir, “Soğuk Savaş” arayışında olmadığını vurgulasa da Çin’in Rusya’ya olası silah desteğinin küresel çatlağı büyütebileceği belirtildi. Blinken'ın, Çin'e Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Rusya'ya maddi destek sağladığı ve yaptırım uygulamadığı gerekçesiyle uyarılarda bulunduğunu belirtildi.

The Independent | Londra’da her ilkokul çocuğu için ücretsiz yemek projesi

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşam pahalılığı kriziyle mücadele için bütün ilkokul çocuklarına ücretsiz yemek projesinin bir yıl süreyle uzatıldığı açıklanacak. Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan’ın duyurması beklenen 130 milyon sterlinlik proje kapsamında okulun yemek sunmadığı 270 bin devlet okulunda ilkokul öğrencilerine ücretsiz yemek verilecek. The Independent gazetesi, İngiltere’de yardımlarla yaşayan hanelerdeki tüm çocukların ilkokul ve ortaokul seviyesinde ücretsiz okul yemeğine erişebilmesi için bir kampanya düzenliyordu.

The Financial Times | Polonya’dan savaş sonrası Ukrayna’nın güvenliğinin garanti edilmesi çağrısı

Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlattığı savaşın birinci yılına girilirken Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO müttefiklerine yaptığı çağrıda savaş sonrası güvenlik garantileri verilmesi çağrısında bulundu. ABD Başkanı Joe Biden’ın bu hafta ülkesinin Kiev’e desteğinin altını çizmek üzere Polonya’nın başkenti Varşova’ya gitmesi bekleniyor. Hafta sonu düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda batı ülkelerinin liderleri, Ukrayna’ya askeri desteğin sürdürülmesi konusunda hemfikir oldu. 

Le Monde | Zelenski’nin hayatları: Sovyetlerde çocukluktan savaş dönemi devlet başkanlığına

Le Monde gazetesi, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın birinci yılına girilecek 24 Şubat yaklaşırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski hakkında bir portreyi ilk sayfasına taşıdı. “Sovyetlerde çocukluktan savaş dönemi devlet başkanlığına” başlığıyla ilk bölümü paylaşılan portrenin beş bölümden oluşacağı belirtildi. Volodimir Oleksandroviç Zelenski, 25 Ocak 1978'de Kriviy Rig, Ukrayna SSC, Sovyetler Birliği'nde dünyaya geldi.  Bugün 44 yaşında olan ve senarist, oyuncu ve yönetmen olarak tanınan Zelenski'nin siyasi kariyeri 2015'te rol aldığı Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinden sonra başladı. Zelenski, 2015'te Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinde Ukrayna cumhurbaşkanını canlandırdı. Zelenski, 31 Aralık 2018'de 2019 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu açıkladı.

The Moscow Times | ABD, Çin’in Rusya’ya silah sağlamayı planladığını iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya’ya silah ve mühimmat desteği vermeyi planladığını öne sürdü. Blinken, Çinli şirketlerin hali hazırda, “ölümcül olmayan” destek sağladığını, ancak yeni bilgilere göre Pekin’in “ölümcül destek” de sağlayabileceğini belirtti. Çin ise Moskova yönetiminin kendilerinden askeri ekipman desteği talep ettiği yönündeki haberleri yalanladı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bugüne kadar Rusya’nın işgalini kınamadı, ancak çatışmalarda tarafsız kalırken, barış çağrılarında bulundu.

Al Jazeera | ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye'de deprem bölgesine gitti

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, göreve geldiğinden bu yana ilk kez Türkiye'yi ziyaret etti. Blinken, Türkiye ziyaretinin ilk gününde Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ne inerek Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen bölgeleri havadan inceledi. Blinken, daha sonra İncirlik'te ABD ekipleriyle görüştü.

Blinken, Adana’da bulunan İncirlik Hava Üssü’nde açıklamalarda bulundu. Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ABD’nin Türkiye ve Türk halkının yanında olduğunu vurguladı. Blinken, ABD'den Türkiye'ye 100 milyon dolar yardım taahhüdünde bulundu.