BM, Taliban'ın kadın yardım çalışanlarına yönelik yasağının ardından Afganistan'daki bazı faaliyetlerini askıya aldı

BM, Taliban'ın kadın yardım çalışanlarına yönelik yasağının ardından Afganistan'daki bazı faaliyetlerini askıya aldı

T24 Dış Haberler

Taliban'ın kadınların hükümet dışı kurumlarda çalışmasını yasaklamasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) de Afganistan'daki, "zamana duyarlı" programlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

BM, Taliban yönetimin aldığı kararın ardından yüksek ihtimalle ülkedeki başka programlarını da durdurmak zorunda kalacaklarını bildirdi.

Yardımlardan sorumlu BM yöneticisi Martin Griffiths ile BM kurumları ve bazı yardım kuruluşlarının ortak imzasını içeren açıklamada, "Kadınların yardıma katılımı tartışmaya açık değildir ve devam etmelidir" denildi. 

Açıklamada, "Kadınların insani yardımda çalışmasını önlemenin Afganlar için hayatlarını tehdit eden sonuçları olacaktır. Kadın çalışanlar olmadığı için şimdiden bazı zamana duyarlı programlar geçici olarak durduruldu" ifadesine yer verildi.

BM, sürdürebildikleri aktiviteleri devam ettireceklerini bildirirken, "Şimdi karşı karşıya kaldığımız operasyonel kısıtlamaları görmezden gelemeyiz" değerlendirmesinde bulundu. 

BM'nin kararı, 12 ülke ve Avrupa Birliği, Taliban'a aldıkları kararı geri çevirme çağrısı yaptıktan sonra geldi. 

Kadınların hükümet dışı kurumlarda çalışmasının yasaklanmasının ardından Afganistan'da faaliyet gösteren dört büyük sivil toplum kuruluşu (Care International, Norveç Mülteci Konseyi (NRC), Save the Children ve International Rescue Committee) faaliyetlerinin neredeyse tamamını durdurmuştu.

Taliban, "başörtülerini düzgün takmadıkları" gerekçesiyle cumartesiden itibaren kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasaklamıştı. 

Taliban, geçen hafta da yükseköğretim kurumlarında kadın öğrencilerin eğitimlerini askıya almıştı.