Boeing 737 MAX 8'lerin güvenliği tartışılıyor

Boeing 737 MAX 8'lerin güvenliği tartışılıyor

T24M. Kaan Kurtuluş

Etiyopya Havayollarına ait Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağının geçtiğimiz pazar 149 yolcusu  ve sekiz mürettebatı ile birlikte yere çakılmasının ardından bu model uçakların güvenliği tartışılmaya başladı. 

Tartışmaların odağındaki Boeing 737 MAX 8, 29 Ekim 2018'de de Jakarta açıklarında yine kalkıştan hemen sonra yere çakılmış ve bu uçakta da 189 kişi hayatını kaybetmişti. İlk uçuşunu 2017 yılında yapan uçağın iki yıl içinde yüzlerce ölümlü iki kazaya yol açması uçağın tasarımında bir hata olduğu yönündeki endişeleri artırdı. 25 havayolu ile Avustralya, Arjantin, Singapur, Çin ve Endonezya devletleri, Boeing 737 MAX 8'in uçuşlarını durdurdu. 

Jakarta'daki kazayı araştıran ekipte bulunan Endonezya'nın Ulusal Taşımacılık Güvenlik Komitesi Başkanı Soerjanto Tjahjono, uçağın yaptığı kazanın hava hızıyla alakalı olduğunu belirtmişti. Tjahjono yaptığı basın açıklamasında uçağın çakıldığı uçuştaki hız ve yükseklik verilerinin son derece düzensiz olduğunu söylemişti. Uzmanlar ayrıca kara kutudaki verilere göre uçağın hava hızı göstergesinin son 4 uçuşunda da arıza yaptığını ifade etmişti.

New York Times'ın bugünkü nüshasının ilk sayfasında yer alan David Gelles, Natalie Kitroeff ve Hadra Ahmed ortak imzalı haberde, iki uçağın da 'dengesiz' bir kalkış yaptığı ve kalktıktan sadece dakikalar sonra çakıldığına dikkat çekti. Makalede iki kaza arasındaki benzerliklerin yatırımcılardan hosteslere birçok kişide endişe yarattığı da ifade edildi. Etiyopya'da kaza yapan uçağın kara kutusu bulundu. Kara kutu üzerinde yapılacak incelemelerin kazaya neyin sebep olduğuyla ilgili daha kesin bir bilgi vermesi bekleniyor. 

ABD Federal Havacılık Kurulu kısa süre içinde meydana gelen iki Boeing 737 Max 8 kazasına rağmen Boeing 737’lerin uçuş için uygun olduğunu belirten bir açıklama yayımladı. Federal Havacılık Kurulu, yapılan açıklamada aksini düşünmelerine sebep olacak bir bilgi alırlarsa ona göre bir uygulamaya geçeceklerini de belirtti. WP’de yer alan habere göre Avrupa’da da araştırmalar sonuçlanana kadar Boeing uçaklarına bir yaptırım uygulanmayacak.

Avustralya, Arjantin, Singapur, Çin ve Endonezya gibi ülkeler bu uçakların seferlerini durdurdu. Örnek olarak Boeing 737 MAX 8'ler ülkeye giriş ve çıkış yapamıyor. ABD ve Avrupa ise uçuşları henüz yasaklamadı. Ülkelerinden bağımsız olarak AeroMexico, Fas'tan Royal Air Maroc ve Brezilyalı havayolu Gol gibi bazı havayolları da kendi kararları ile uçakların seferlerini durdurdu.

Birleşik Krallık Sivil Havacılık Kurumu, Boeing 737 MAX 8 tipi uçakların uçuşunu askıya aldı. Kurumdan yapılan açıklamada söz konusu model uçakların Birleşik Krallık hava sahasına girişinin geçici olarak yasaklandığı duyuruldu.

Türk Hava Yolları filosunda bulunan 337 uçaktan 11 tanesi Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağı.  THY'deki modeller 151 yolcu kapasiteliyken, MAX 8'lerin dünya üzerinde farklı kapasiteli tipleri bulunuyor. Türk Hava Yolları bugün itibariyle Boeing 737 MAX 8 ile seferlerini sürdürüyor.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Etiyopya'daki kazaların ardından sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: 

"Sevgili Yolcularımız

Boeing 737 Max operasyonları ile ilgili olarak uçak üreticisi Boeing ile irtibat halindeyiz.

Uçuş emniyeti önceliğimizdir. Gelişmeleri sıkı şekilde takip ediyoruz. T

üm operasyonlarımızı uçuş emniyetini en üst seviyede uyarak yürütüyoruz.

Saygılarımızla"

 

      

 

.