Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden 'liyakat' çağrısı: Usulsüz atamaların takipçisiyiz

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden 'liyakat' çağrısı: Usulsüz atamaların takipçisiyiz

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki akademik birimlerde görev yapan akademisyenler, kurumda şeffaflığa ve liyakata dayalı işe alım süreçlerinin tümüyle göz ardı edilmesine tepki göstererek, “Bu şekilde atanmış ve atanması planlanan tüm akademisyenlere, usulsüz atanma süreçlerinin hukuken takipçisi olduğumuzu ve olmaya da devam edeceğimizi belirtiriz” açıklamasında bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi'nde 29 bölüm ve üç enstitüde görevli akademisyenler, kurumda şeffaflık ve liyakat gözetilmeden yapılan atamalara, yaptıkları ortak açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında yaşanan felaketler nedeniyle bilim, araştırma ve liyakatın önemi vurgulanarak, “Kişiye özel ilanlarla hukuksuz ve kayırmacı atamalar yapılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

"Kariyerlerine gölge düşürmektedirler"

Akademisyenlerin açıklamasında, "Akademik birimlerin görüşü alınmadan veya bu görüşlerin hilafına yapılan atamalar adil değildir. Saygın bir akademik kurumdaki görevlerine bu şekilde başlayan kişiler, yerleştirildikleri konuma emekle ve hak ederek gelmedikleri izlenimini perçinlemekte, kendi kariyerlerine gölge düşürmektedirler" denildi. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin ortak açıklaması şu şekilde:

"Art arda geçirdiğimiz büyük depremler ve sonrasında yaşanan felaketler, ülkemizde bilim, araştırma ve liyakatin ne denli hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.  Hal böyleyken, üzülerek belirtmek isteriz ki, üniversitemizde şeffaflıktan uzak ve konunun uzmanı olan öğretim üyelerinin bulunduğu birim ve fakültelerin hiçbir görüşü alınmadan tepeden inme akademik atamalar devam etmektedir. Üniversitemizde yıllardır bölümlerde titizlikle uygulanan, kamuya açık akademik sunumları da içeren, şeffaf ve liyakate dayalı işe alım süreçleri tümüyle göz ardı edilmekte, kişiye özel ilanlarla hukuksuz ve kayırmacı atamalar yapılmaktadır.

"Kendi niteliklerinden bağımsız olarak hatırlatmak isteriz ki..."

Kurumumuza bu şekilde atanan akademisyenlere, kendi niteliklerinden bağımsız olarak hatırlatmak isteriz ki, şeffaf olmayan süreçlerin işletilmesine razı olarak girdikleri bu kurumu yıllardır Türkiye’nin en iyi kamu üniversitelerinden biri yapan etmenlerin başında titizlikle uygulanan işe alım süreçleri gelmektedir. İşe alınmalarında bu prensiplerin ihlal edilmiş olması akademik etikten son derece uzak bir durumdur. Akademik birimlerin görüşü alınmadan veya bu görüşlerin hilafına yapılan atamalar adil değildir. Saygın bir akademik kurumdaki görevlerine bu şekilde başlayan kişiler, yerleştirildikleri konuma emekle ve hak ederek gelmedikleri izlenimini perçinlemekte, kendi kariyerlerine gölge düşürmektedirler.

"Kapımızın her zaman açık olduğunun da altını çizeriz"

Bu nedenle, aşağıda isimleri bulunan birimlerde görevli öğretim üyeleri olarak kurumumuza bu şekilde atanmış ve atanması planlanan tüm akademisyenlere, usulsüz atanma süreçlerinin hukuken takipçisi olduğumuzu ve olmaya da devam edeceğimizi belirtiriz. İşe alınma süreçleri liyakate dayalı, şeffaf ve demokratik yöntemlerle yürütülmüş olan tüm akademisyenlere ise kapımızın her zaman açık olduğunun da altını çizeriz."

TIKLAYIN I Boğaziçi Üniversitesi, dokuz ayda 138 mezununa giriş yasağı getirdi