Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon ormanlarında çıkan yangınlara devlet yardımlarını kestiği sivil toplum örgütlerinin neden olduğunu iddia etti. Amazonlar'da 1 Ocak'tan bu yana irili ufaklı 72 binden fazla yangın çıktı.
Söz konusu iddiayla ilgili elinde herhangi bir delil olmadığını belirten Bolsonaro, seçimlerden önce Amazonlar'ı ticari kullanıma açma sözü vermişti.
TIKLAYIN - Amazon ormanlarındaki yangınlar Güney Amerika'yı nasıl karanlığa gömdü?
Çarşamba günü sosyal medya sayfasından canlı yayın yapan Brezilya Devlet Başkanı, söz konusu yangınlarla ilgili tüm unsurların sivil toplum örgütlerini (STK) işaret ettiğini ifade ederek, bu kurumların hükümete kötü bir şöhret kazandırmak istediğini söyledi. Konuşmasında STK'ları hedef almaya devam eden Bolsonaro "Bu ülkede suç var. Bu insanların para kaynağı kesildi" diye konuştu.
Bolsonaro daha önce çıkan orman yangınlarıyla ilgili olarak 'queimada' sezonuna girdiklerini, bu dönemde çiftçilerin tarlalarını temizlemek için otları yaktıklarını söylemiş, Amazonlardaki 'ormansızlaşma' faaliyetlerinin artmasına tepki gösteren diğer ülke siyasilerine 'işinize bakın' demişti.
Brezilya Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE) verilerine göre Amazonlar'da 2019 yılı içerisinde 72 bin 843 orman yangını çıktı. Bu yangınlar sebebiyle 2 bin kilometre kare orman yok oldu. INPE ayrıca geçen seneye oranla 2019'da yangınların yüzde 83 oranında arttığını kaydetti.
Jair Bolsonaro ise INPE üyelerinin, yönetimini kötü göstermek için orman tahribatı hakkında "yanıltıcı rakamlar yayınlamış olabileceğini" öne sürerek, "şüpheli" bulduğu rakamları sağlayan yetkilileri derhal görevden alacağını söylemişti.
Ülkede yaşayan aktivistlerse son aylarda Amazon'daki orman yangınlarında görülen artışı bölgedeki maden faaliyetleri ile keresteci ve çiftçileri teşvik eden politikalara bağlıyor.
Brezilya dışında Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya gibi ülkeleri de kapsayan ve yaklaşık 5,5 milyon kilometre kare alana sahip Amazonlar dünyanın en büyük yağmur ormanları olma özelliğine sahip. Amazonlar gezegendeki su kaynaklarının yüzde 20'sini oluştururken, dünyadaki oksijenin de yüzde 20'si burada üretiliyor.