Boris Volfman: "İngiltereye pirinç ihracatı artıyor"

Boris Volfman: "İngiltereye pirinç ihracatı artıyor"

İLANDIR

Türkiye ile İngiltere arasında her geçen gün yükselen iş birliği meyvelerini ticari alanda da vermeye devam ediyor. Başta gıda ürünleri olmak üzere pek çok alanda görülen ihracat artışı pirinç ihracatı rakamlarına da yansıdığını söyleyen Boris Volfman, "Türkiye İngiltere’ye yaptığı pirinç ihracatından 2021 yılının Ocak-Haziran aylarını kapsayan ilk altı aylık dönemde 1.116.889 dolarlık gelir elde ederken bu rakam 2022 yılının aynı döneminde neredeyse iki katına çıkarak 2.009.519 dolara ulaştı." dedi.

Türkiye çeşitli ülkeler ile zaman zaman siyasi sıkıntılar yaşasa da İngiltere ile uzun süredir güçlü bir iş birliği siyaseti yürütüyor. Bu güçlü iş birliği siyaseti her iki ülke için ticaret ve turizm başta olmak üzere pek çok alanda karşılıklı kazanç sağlanmasına zemin hazırlıyor.

İngiltere'ye pirinç ihracatı 3 yılda 10 kat arttı

Türkiye İngiltere’ye pek çok gıda ürünü ihraç etse de pirinç bu ürünler arasında önemli bir yer tutmuyordu diyen Boris Volfman, "Fakat son yıllarda özellikle pandeminin de etkisiyle bu durum tersine dönmeye başladı. 2019 yılının ilk altı ayında Türkiye İngiltere’ye 180.686 dolarlık pirinç ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam pandeminin hayatımıza tam manasıyla etki ettiği 2020 yılında büyük bir atılım yaparak 1.205.793 dolara yükseldi. Bugün geldiğimiz noktada ise Türkiye yılın ilk yarısında İngiltere’ye 2.009.519 dolarlık pirinç ihracatı gerçekleştirmiş durumda. TÜİK verilerine göre 2019 yılından 2022 yılına elde edilen artış 10 katın üzerine çıkmış durumda." ifadelerini kullandı.

Dostane ilişkiler her iki ülke için de büyük önem taşıyor

İngiltere ve Türkiye arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin son dönemde büyük bir ivme kazanmasına dair değerlendirmelerde bulunan Boris Volfman, “Türkiye ve İngiltere son dönemde pek çok alanda iş birliği içerisinde olan iki büyük ülke. Özellikle İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkacağını açıklamasından sonra bu durumun İngiltere ile ilişkilerde ne tür zorluklara yol açacağı tam olarak öngörülememişti. Hatta birçok çevre tarafından bu durumun Türkiye açısından oldukça olumsuz sonuçlar doğuracağı vurgulanmıştı." dedi.

İngiltere Türk gıda ihracatçıları için büyük bir pazar

Bugün gelinen noktada İngiltere ve Türkiye ilişkilerinde gözle görülür bir sorun olmadığı hatta özellikle ticari anlamda olumlu yönde büyük bir ivme yakalandığını söyleyen Boris Volfman, "Bunun en önemli sebebi dostane ilişkilerin her iki ülke için de büyük önem taşımasıdır. İki ülke de birbiri için vazgeçilmez bir ortak konumunda. Açıklanan veriler gösteriyor ki Türkiye İngiltere’ye olan pirinç ihracatını kısa süre içerisinde katlamış durumda. Peki bu durum sadece pirinç için mi geçerli derseniz elbette hayır, daha pek çok gıda ürününde ihracat gelirleri artmış durumda. Bu söylemimizi daha somut şekilde örneklemek gerekirse TÜİK verilerine göre Türkiye geçen yılın ilk yarısında İngiltere’ye 399.584 dolarlık domates ihracatı gerçekleştirmiş. Bu yılın aynı döneminde ise gerçekleştirilen domates ihracatından elde edilen gelir 1.417.123 dolara yükselmiş. Bu veriler bizlere net olarak gösteriyor ki İngiltere ve Türkiye arasında bu dostane ilişkiler devem ettiği sürece İngiltere ihracatçı için büyük bir Pazar olmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Boris Volfman, "İngiltere’ye yapılan tarımsal ürün ihracatı her geçen gün artış gösterse de aslında hala potansiyelimizi tam olarak gösterebilmiş değiliz. Bugün hala kara taşıtları, kıymetli taşlar, örme ürünler gibi ürün kalemleri Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatında büyük yer kaplıyor. Bu da Türkiye’den İngiltere’ye tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirmeyi hedefleyenler için aslında bir fırsat. İş insanları bu fırsatı iyi değerlendirmeli ve önce pazara dair detaylı şekilde bilgi sahibi olmalı. Ardından iş insanları kendi şirketleri ile veya bu işi gerçekleştiren firmalar aracılığı ile tarım ürünü ihracatına başlangıç yapabilirler.” şeklinde konuştu.