Bowie ölümsüzleşiyor; Biden'dan Doğu teftişi; Putin'in Çin teması | Dünya Basınında Bugün

Bowie ölümsüzleşiyor; Biden'dan Doğu teftişi; Putin'in Çin teması | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

Rock müziğin efsane ismi David Bowie’nin kişisel eşyalarından oluşan geniş koleksiyonu Britanya’da yer alan Victoria ve Albert Müzesi’ne bağışlandı. New York Times, çarşamba günü ABD ve Rusya'nın, yakın oldukları ülkelerle birlik göstermek için mücadele verdiğini yazdı. WSJ, Ukrayna lideri Zelenski için iç siyasi problemler geri döndü

23 Şubat 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Toksik kimyasallardaki artış alarm veriyor

Britanya ve Avrupa’da yapılan araştırmalar doğada yok olmayan ve vücutta biriken “sonsuz kimyasal” adı verilen toksik maddelerin miktarının yüksek seviyelerde olduğunu gösterdi. Yapılan çalışmalar, çok sayıda tüketim ürününde, itfaiye gereçlerinde ve atık süreçlerinde yer alan toksik kimyasalların suya, havaya ve toprağa karıştığını gösterdi. İki tür toksik kimyasalın çok sayıda sağlık sorununa sebep olabileceği tespit edildi.

The Daily Telegraph | David Bowie’nin arşivi Victoria ve Albert Müzesi’ne bağışlandı

Rock müziğin efsane ismi David Bowie’nin kişisel eşyalarından oluşan geniş koleksiyonu Britanya’da yer alan Victoria ve Albert Müzesi’ne bağışlandı. Müze, Bowie’ye ait daha önce görülmeyen 80 bin ürünü 2025 yılında Londra’da açılacak yeni merkezinde sergileyecek. Rock müzik efsanesinin kostümleri, el yazısı kağıtları ve müzik aletlerinin yer aldığı koleksiyonun değeri açıklanmadı. Fikirleriyle sinema, moda, sanatta ilham olan David Bowie, 2016 yılında kanser nedeniyle yaşamını yitirmişti.

New York Times | Biden, doğu cephesindeki NATO müttefiklerini güçlendirdi

New York Times, çarşamba günü ABD ve Rusya'nın, yakın oldukları ülkelerle birlik göstermek için mücadele verdiğini yazdı. ABD Başkanı Biden, üç günlük Avrupa ziyaretinin sonunda müttefiklerine bağlılığını vurgularken, Rus lider Putin de Çin Dışişleri Bakanı'nı Moskova'da ağırladı. Varşova'da NATO'nun doğu ucunda bulunan bazı ülkelerin liderleriyle bir araya gelen Biden, "Ukrayna'daki savaşta neyin ortada olduğunu siz herkesten daha iyi biliyorsunuz" dedi.

Wall Street Journal | Ukrayna lideri Zelenski için iç siyasi problemler geri döndü

Wall Street Journal; Ukrayna'da Zelenski'nin geçen sene bu zamanlar destek kaybetmekte olduğunu ve hükümetinin Batı'nın tepkisine rağmen bir siyasi rakibini "vatan haniliğiyle" suçlamaya çalıştığını hatırlattı. 24 Şubat'ta Rusya Ukrayna'yı işgal edince ise Zelenski direnişin sembolü haline geldi. WSJ, artık seçim öncesi konuların Ukrayna'da tekrar gündeme gelmeye başladığını ve hükümetin yozlaşma suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Moscow Times | Putin, savaş yanlısı mitingde Rus toprakları için savaştıklarını söyledi

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın birinci yıl dönümü yaklaşırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "tarihi toprakları" için savaştıklarını iddia etti.

Vatan Savunucuları Günü öncesinde konuşan Putin, Moskova'daki Luzhniki Stadyumu'nda on binlerce kişinin önünde konuşma yaptı. 

Putin, "Ordu liderlerimizden duyduğum kadarıyla şu anda tarihi topraklarımızda, halkımız için bir çatışma var" dedi. 

5 dakikadan kısa süren bir konuşma yapan Putin, "Bugün çıkarlarımızı, halkımızı, kültürümüzü, dilimizi ve bölgemizi koruyan tüm halkımız vatanın savunucularıdır" dedi.

"Biz birlik olduğumuzda kimse karşımızda duramaz" diyen Putin, kalabalığa 'Rusya' diye tezahürat yaptırdı. 

Moskova'da yapılan etkinlikte Ukrayna'nın işgalini destekleyen sanatçılar gösteri yaptı. 

Le Monde | Ukrayna: Putin ve Biden karşı cephelerde

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın birinci yılına girilirken bu hafta ABD Başkanı Joe Biden önce Kiev’e giderek ülkesinin desteğini vurguladı. Biden daha sonra Polonya’nın başkenti Varşova’da yaptığı konuşmada “özgür dünyanın savunucusu” rolünü vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise savaşın yıldönümünde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında uzun bir savaşa hazır oldukları mesajını verdi. Putin, nükleer silah testi için hazırlık çağrısında bulunarak ABD ile nükleer silah kontrolü için varolan anlaşmayı askıya aldıklarını açıkladı.

Al Jazeera | Nablus baskının ardından İsrail, Gazze’yi bombaladı

İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bazı hedeflere hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine dün düzenlediği baskında biri çocuk 11 Filistinliyi öldürmesi bölgede gerilimi tırmandırdı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine 6 roket fırlatıldığı, bunlardan 5'inin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği, bir roketin ise açık araziye düştüğü aktarıldı. Gazze Şeridi çevresindeki, Sderot ve Aşkelon kentlerinde saldırı sirenleri çaldığı paylaşıldı. İsrail ordusu, yaptığı ikinci açıklamada, Gazze Şeridi'nde aralarında Filistin direniş örgütü Hamas'a ait olduğu iddia edilen silah depolarının da yer aldığı bazı hedeflerin sabaha karşı İsrail savaş uçakları tarafından vurulduğunu duyurdu.