"Böyle bir aşağılama görülmedi; Batılı ülkelerin Türkiye’ye dönük vize duvarı 'örtülü yaptırım' seviyesine ulaştı!"

"Böyle bir aşağılama görülmedi; Batılı ülkelerin Türkiye’ye dönük vize duvarı 'örtülü yaptırım' seviyesine ulaştı!"

Türkiye’de yapılan Schengen vizesi başvurularına artan redler, ülkenin gündeminde geniş yer bulmaya devam ediyor. Karar gazetesi, Avrupa Birliği ülkeleri ve Schengen bölgelerine giriş için gerekli olan vizeleri almanın giderek zorlaşması ile ilgili olarak, ‘’Böyle rezalet görülmedi’’ manşetini attı. 

TIKLAYIN - AB’ye yeni aday olan ülkelerin vizesiz girdiği Avrupa ülkeleri Türkler için hayal oluyor; vize başvurularına rekor düzeyde ret yanıtı veriliyor, Türk vatandaşlarına ‘gizli yaptırım’ uygulanıyor!

‘’Pandemi döneminin bitişiyle birlikte Batılı ülkelerin Türkiye'den yapılan vize başvurularını reddetmesi kapsamlı bir krize dönüştü’’ ifadelerini kullanan Karar gazetesi, AB başkentlerinin Türkiye’den gelen Schengen taleplerinin yüzde 16’sını geri çevirdiğini belirtti.

Haberde derlenen verilere göre Almanya, 2016'da Türkiye'den gelen başvuruların yüzde 6.7'sini geri çevirirken bu oran geçen yıl 22'ye ulaştı. Fransa'da oran yüzde 3'ten 13'e çıktı. Vize sürelerinin her yıl kısaldığı da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi raporuna girdi. 

Karar, ‘’İş insanlarına, konferans daveti alan akademisyenlere bile kapı açılmaması sürecin 'yoğunluk var'la izah edilemeyeceğini ortaya koydu. Batı'nın 'cezalandırma' yaklaşımına çözüm bulunması yönünde çağrılar arttı’’ ifadelerini kullandı.

Haberde ayrıca bekleme sürelerinin uzadığı, başvuru ücretlerinin 3 bin lirayı bulması da vurgulandı. Bu ücretleri ödeyen birçok kişi vize alamazken, başvurusu ‘başarılı’ olan birçok kişiye de çok kısa süreli Schengen vizeleri veriliyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) raporlarında, Türkler için Schengen vizesi reddinin 2014’te yüzde 4 olarak belirlenirken, bu oran 2020’de yüzde 12,7’ye yükseldi. Raporda, 2021 yılında Schengen vizesi reddedilen Türklerin oranı ise yüzde 17 olarak açıklandı. Raporda, artışın sürdüğü ve önümüzdeki yıl oranlara yansıyacağına dikkat çekildi.