Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Bozcaada Uluslarası Ekolojik Belgesel Festivali’nde (BIFED) ödüller sahiplerini buldu. 60 ülkeden başvuran 450 belgesel arasından 24'ünün finale kaldığı festivalde, Fethi Kayaalp Büyük Ödülü'nü yönetmenliğini Daniel Lambo’nun yaptığı Belçika yapımı “Nefessiz” filmi aldı. Gaia Öğrenci Ödülü'nü ise yönetmenliğini Julie Hössle’nin yaptığı “Batan Güneşin Doğuşu” aldı
Bu yıl 60 ülkeden 450 belgeselin başvurduğu Türkiye'nin tek ekolojik temalı belgesel festivalinde 14 filmin başvurduğu ve Fethi Kayaalp adına verilen Uluslararası Yarışma Ödülü Belçika’ya gitti. Ödülü, ölümcül asbest endüstrisi hakkında hakikati öğrenmek için araştırmalar yapan yönetmen Daniel Lambo’nun çektiği “Nefessiz” (Breathless) filmi aldı. Bu kategorideki ikincilik ödülünü yönetmenliğini Ayşegül Selenga Taşkent’in yaptığı “Ovacık” belgeseli kazanırken, üçüncülük ödülü ise Christopher Walker’ın yönettiği “Her Yönden Mızraklar” (Spears From All Sides) filminin oldu. Ayrıca bu kategoride yarışan Fransız yapımı “Coğrafyacı ve Ada” belgeseli özel mansiyon ödülü aldı.
Atlantik Okyanusu’ndaki küçük bir Portekiz adasındaki çevre mücadelesini anlatan İtalyan yapımı “Batan Güneşin Doğuşu” filmi ise Gaia Öğrenci ödülünü kazandı.
Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen ödül törenine Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın yanısıra yerli ve yabancı birçok yönetmen katıldı. Adalıların ve sanatseverlerin de geniş katılım gösterdiği ödül töreni öncesinde Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğulları’nın akustik olarak sunduğu üç şarkılık mini konser geceye renk kattı. Yavaşoğulları, “Dünyada eşi benzeri pek bulunmayan böyle bir festivalin ödül töreninin açılışını yapmak bana düştü. Çok güzel filmler izledik, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Uluslararası Yarışma kategorisindeki ödülleri Julia Lazarus, Dimitris Koutsiabasakos, Maja Gogojeviç ve Prof. Dr. Naci Güçhan’dan oluşan jüri açıkladı. Fethi Kayaalp adına verilen verilen birincilik ödülünü kazanan “Nefessiz” filmi için jüri, “Çok uluslu şirketlerin insan hayatını nasıl etkilediğini özgün ve ikna edici şekilde anlatan ve kişisel bir hikâyeyi küresel bir trajediyle birleştiren bir film” açıklamasını yaptı. Yönetmen Daniel Lambo festivalde olmadığı için ödül, Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Hakan Can Yılmaz tarafından Festival Yönetmeni Petra Holzer’e takdim edildi.
Türkiye’nin ilk komünist belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Ovacık’ta gerçekleştirdiklerini anlatan, Ayşegül Selenga Taşkent’in yönettiği “Ovacık” belgeseli Uluslararası Yarışma kategorisinde ikinciliği kazandı. Jüri, “İnsanların dayanışmasını ve umudu konu alan dokunaklı bir hikâyeye ait. Film bize politik paradigmaları, yöntemleri, soruları ve cevapları toplum yararına değiştiren ve dönüştüren belediye başkanını tanıtıyor” açıklamasını yaparken ödülü filmin yönetmeni Ayşegül Selenga Taşkent ve görüntü yönetmeni Delizia Flaccavento festivalin ana sponsoru Bores A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Önder Demirer’in elinden aldı. Yönetmen Taşkent, ödül sonrası yaptığı açıklamada, “Dünya prömiyerini Bozcaada’da yaptığımız bu festivale katıldığınız için teşekkür ederiz. ‘Dönüşüm nasıl gelecek?’ diye soruyorlar. Ovacık gibi, Bozcaada gibi küçücük yerlerde tarımsal, sanatsal, sinemasal devrimlerin yapıldığı yerlerden dönüşüm gelecek” sözleri izleyicilerden alkış aldı.
Bu kategorideki üçüncülük ödülü ise “Her Yönden Mızraklar” filmine giderken, jüri ödülü bu filme verme sebebini “İnsan ve doğa arasındaki hakiki ilişkiyi güçlü tasvirlerle anlatan, tehdit edilen yerli halkın sesine odaklanan ve arşiv görüntülerle süregelen yıkıma çarpıcı olarak tanıklık eden belgesel” olarak açıkladı. Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Erkan Yavuz yönetmen Christopher Walker’a üçüncülük ödünü takdim etti.
Uluslararası Yarışma kategorisinde bu yıl bir de mansiyon ödülü verildi. Fransız yapımı “Coğrafyacı ve Ada”nın yönetmeni Christine Bouteiller, ödülü Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın elinden aldı.
Lalehan Öcal, Melis Birder ve Marvin Entholt’tan oluşan Gaia Öğrenci Ödülü jürisi, bu kategorideki birincilik ödülünü “Titizlikle işlenmiş görüntü ve sesiyle baştan sona ilgi çekmeyi başaran bu film, sakin ritmiyle uzak bir adanın tabiatı ve insanıyla yakın bir ilişki kurmamızı sağlıyor. Denize, toprağa ve hayvanlara verdiğimiz zararı şiirsel bir dille anlatmanın yolunu buluyor. Bunu karşın seyirciyi de çaresiz bırakmıyor. Mücadeleye devam etme gücünü bulan karakteriyle ilham veriyor. Filmin adı da umut dolu zaten” açıklaması ile Julie Hössle’nin yönetmenliğini yaptığı İtalya yapımı “Batan Güneşin Doğuşu” filmine verdi.
Ödülü takdim eden Prof. Dr. Necati İnceoğlu, “Bozcaada Forum adına bu ödülü veriyorum. Forum gönüllü insanların oluşturduğu bir topluluk, bu zamana kadar Bozcaada’da iki önemli gelişmede öncü oldu. Birincisi, birkaç yıl önce çıkartılmak istenen İmar Yasası’nın durdurulması konusunda verdiği çabaydı. Diğeri ise yakın zamanda adanın tüm koyları tesisleşmeye açılmak istendiğinde gösterdiği tepki sayesinde bu ihale sürecinin durdurulmasıydı” dedi.
Dört gün boyunca iki salonda gösterilen ekoloji temalı 61 belgeselin yanısıra etkinlikler ve çocuk atölyeleriyle dolu bir program sunan BIFED, İtalya’nın en önemli yönetmenlerinden Fabrizio Lazzaretti ile Alberto Vendemmiati iki gün üst üste gösterilen çarpıcı filmleri sonrasında izleyicilerle geniş bir sohbet gerçekleştirdiler.
Uluslararası Yarışma Ödülü'nü kazananlar
Mansiyon Ödülü: Coğrafyacı ve Ada (The Geographer and the Island), Christine Bouteiller, Fransa
Gaia Öğrenci Ödülü: Batan Güneşin Doğuşu (Rising of the Setting Sun), Julie Hössle, İtalya