Brezilya'da Lula sandıktan birinci çıksa da Bolsonaro anketörleri şaşırttı; seçim ikinci tura kaldı

Brezilya'da Lula sandıktan birinci çıksa da Bolsonaro anketörleri şaşırttı; seçim ikinci tura kaldı

T24 Dış Haberler

Brezilya'da yapılan gelen seçimlerde solcu eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, aşırı sağcı mevcut Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu geçerek birinci oldu ancak seçimin ikinci tura gitmesini önleyemedi.

Oyların yaklaşık yüzde 99.5'i sayılırken Lula, oyların yüzde 48.3'ünü aldı. Bolsonaro ise anketlerde aldığı sonuçların çok daha üstüne çıkarak yüzde 43.3 ile rakibinin 5 puan gerisinde kaldı. Aşırı sağcı lider, geçen hafta yapılan anketlerde yüzde 33 bandına kadar düşmüştü.

Lula, yüzde 50'yi geçmeyi başaramadığı için 30 Ekim'de Lula ve Bolsonaro arasında devlet başkanlığı için ikinci tur seçimleri gerçekleştirilecek.

2003-2010 arasında Brezilya'ya liderlik eden Lula, São Paulo'da bir otelde medyaya yaptığı açıklamada, "Mücadele son zaferimize kadar devam edecek" dedi.

Bolsonaro'nun kazandığı 2018 seçimlerine daha sonra düşürülen yozlaşma suçlamaları nedeniyle katılamayan Lula, "Biz seçimleri kazanacağız. Sadece artık önümüzde biraz ek zaman var" diye konuştu. 

Lula'nın İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Gleisi Hoffmann, sonuçların solcu liderin 56 milyondan fazla oy aldığına işaret ederek, "üzülmeleri gereken bir durum olmadığını veya beklentilerin altında kalmadıklarını" ifade etti. Brezilya'da birçok progresif ve solcu, Lula'nın ilk turdan Bolsonaro'ya karşı ciddi bir fark atarak kazanmasını umuyordu. 

Bolsonaro da pazar gecesi yaptığı konuşmada "halkın en yoksul kısımlarını aşırı sağcı bir hükümetin onlar için solcu bir hükümetten daha iyi olduğuna" ikna etmek için zaman harcayacağını dile getirdi.

Aşırı sağcı lider, "Birçok kişinin Brezilya'daki mevcut durumu göz önünde bulundurarak oyunu kullandığını biliyorum. Özellikle fiyat artışları rahatsızlık veriyor. Birçok insanın değişim istediğini biliyorum ama bazen gelen gideni aratır" diye konuştu.

Bolsonaro, "Hapis, ölüm veya zafer" demişti

30 Ekim'de ikinci turu yapılacak seçim, birçok kişi tarafından Brezilya'yı tekrar demokrasi yoluna sokan 1985 seçimlerinden bu yana en kritiği olarak görülüyor. Brezilya'da birçok kişi, Bolsonaro'nun seçimleri kaybetmesi durumunda sonuçları kabul etmemesinden endişe duyuyor.

Lula'nın kazanması durumunda radikal sağcı grupların sokaklara çıkabileceği ve şiddet olaylarının yaşanabileceği endişesi de var. 

Bolsonaro geçen sene yaptığı bir konuşmada seçimin kendisi için üç sonuçlu olacağını söylemişti: "Hapis, ölüm veya zafer". Brezilya Devlet Başkanı geçmişte kanıt sunmadan ülkenin elektronik oylama için kullandığı cihazların güvenilir olmadığını söylemişti.

Lula, 580 gün hapiste kalmıştı

Yolsuzluk davaları nedeniyle 580 gün hapiste kalan Lula da Silva'nın bu davalardan hüküm giymesi 2018'de Bolsonaro'nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu. Kasım 2019'da tahliye edilen Lula'nın aldığı cezalar ve yolsuzluk davaları, 2021'de bu davalardan sorumlu Yargıç Sergio Moro'nun davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmeden Yüksek Mahkeme tarafından düşürülerek seçimlere katılmasının önü açıldı.