BRICS ülkeleri, genişlemeyi tartışıyor: Birçok ülkenin üye olmakla ilgilendiği belirtildi

BRICS ülkeleri, genişlemeyi tartışıyor: Birçok ülkenin üye olmakla ilgilendiği belirtildi

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri, bu yılki toplantıda genişleme kararına tartışacak.

Bloomberg'in haberine göre BRICS grubunun 2023'te başkanlığını üstlenen Güney Afrika'nın büyükelçisi Anil Sooklal, genişleme kararının bu yıl tartışılacağını belirtti. Sooklal, "bir düzineden fazla ülkenin"  üye olmakla ilgilendiğini, BRICS grubunun yeni üyeleri gruba almak konusunda "büyük bir ilerleme" kaydettiğini belirtti.

Haberde belirtilen detaylara göre; İran, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Mısır, Bahreyn ve Endonezya daha önce BRICS ülkeleri arasına katılmakla ilgilendiğini açıklamıştı. Sooklal, ülke ismi vermese de bir Batı Afrika ve iki Doğu Afrika ülkesinin BRICS'e katılmakla ilgilendiğini ifade etti.

Lavrov'dan ortak para birim açıklaması gelmişti

Haberde, Hindistan ve Brezilya'nın yeni üyelerin gruba katılması konusuna ihtiyatlı yaklaştığı belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, geçen sene yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın örgüte katılmasını desteklediğini açıklamıştı. 

Çin'in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ülkesinin BRICS grubunun genişlemesini desteklediğini 10 Şubat tarihinde gerçekleştirilen bir basın toplantısında açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ocak ayının sonunda yaptığı açıklamada BRICS grubuna ait olan ülkeler ile ortak para birimi konusunu ele alacağını söylemişti. BRICS nezdinde ortak bir para birimine yönelik çeşitli taleplerin gündemde olduğuna işaret eden Lavrov, "Bu konuda, BRICS içinde, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri çerçevesinde kendi para birimlerimizi yaratma ihtiyacıyla ilgili girişimler var. Güney Afrika’da ağustos sonunda düzenlenecek BRICS zirvesinde bu konu mutlaka istişare edilecektir.” demişti