Britanya Başbakanı Johnson Brexit tarihine kısa süre kalıncaya kadar parlamentoyu tatil etme girişiminde bulundu; muhalefet ateş püskürdü

Britanya Başbakanı Johnson Brexit tarihine kısa süre kalıncaya kadar parlamentoyu tatil etme girişiminde bulundu; muhalefet ateş püskürdü

T24 Dış haberler

Britanya Başbakanı Boris Johnson, II. Elizabeth'ten meclisin geçici süreyle tatil edilmesini talep etti. Muhalefet ve Johnson'ın kendi partisinden isimler bu hamleye tepki gösterdi.

Başbakan seçilmesine giden süreçte ve 10 Numara'da geçirdiği günlerde sık sık "Ne pahasına olursa olsun 31 Ekim'de Brexit'i gerçekleştireceğiz" diyen Johnson'ın bu hamlesi Britanya ve dünya basını tarafından "anlaşmasız Brexit ihtimalinin engellenmesi için bir girişim" olarak yorumlandı.

Johnson, yeni yasam döneminin başlangıcı olarak kabul edilen "Kraliçe'nin konuşmasının" da 14 Ekim'de yapılacağını ifade etti. Bu durumda anlaşmasız Brexit'e karşı milletvekillerinin Johnson'ın AB'den ayrılığı imzasız gerçekleştirmesini önlemek için sadece iki haftası olacak.

Geçtiğimiz günlerde muhalefet anlaşmasız Brexit'i engellemek ve gerekirse Johnson'ı Brexit tarihini ertelemeye zorlamak için girişimlerde bulunmuştu.

Johnson yayınlanan röportajında, "Bu girişimde Brexit'in ertelenmesini önlemek için mi bulunuyorsunuz?" sorusuna "Kesinlikle hayır" cevabını verdi.

CNN analisti Matt Wells Johnson'ın bu hamlesinin muhalefeti beklemediği yerden vurduğunu yazdı.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Mina Andreeva olayı takip ettiklerini ama ülkelerin iç işleri hakkında yorum yapmayacaklarını söyledi.

Johnson'a tepki gösterenler arasında ana muhalefet konumundaki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn de yer aldı. Corbyn, "Johnson hükümetinin pervasızlığı karşısında şok olmuş durumdayım" ifadelerini kullandı.

Avam Kamarası Başkanı John Bercow ise yapılanın anayasaya karşı olduğunu söyledi.

Muhafazakar Parti'nin önde gelen isimlerinden Dominic Grieve de Johnson'a tepki gösterdi ve . yapılanın "zorbaca" olduğunu söyledi. Grieve, "Eğer başbakan ısrarcı olursa yönetimi çökecek" dedi