MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla AKP-MHP oylarıyla yasalaştırılan af düzenlemesinin üzerinden henüz iki yıl üç ay geçmişken, bu kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu af kartını açtı. Üstelik Kılıçdaroğlu da tıpkı Bahçeli’nin yaptığı ve daha önceki af düzenlemelerinde de kullanıldığı gibi, affın “kader mahkûmlarına” yönelik olması gerektiğini söyledi. Bahçeli’nin çağrısıyla çıkartılan ve “af” ifadesinin kullanılmaması için “infaz düzenlemesi” adı verilen kanunla çıkanlar arasında en dikkat çekici isim, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’ydı.
Kılıçdaroğlu, bugün sürpriz biçimde sosyal medya hesabından iktidara “af düzenlemesi” çağrısı yaptı. CHP liderinin bu çağrısını, “Cumhuriyetin 100. Yılı”nı işaret ederek gerekçelendireceği belitiliyor.
Ancak sorun şu ki af düzenlemeleri artık cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi belli periyotlarla, simgesel özellik taşıması için çıkartılmıyor.
Zaten getirilen “sürekli af” niteliğindeki düzenlemeler nedeniyle adli suçları işleyen, “kader mahkûmu” adı altında serbest bırakılıyor. “Terör suçu” kavramı çok geniş tutulduğundan, düşünce suçları nedeniyle cezaevine giren, herhangi bir şiddet eylemi bulunmayanlar ise bu düzenlemelerden yararlanamıyor.
Kılıçdaroğlu, “af konusunda titizlikle yönetilmiş bir düzenlemeyi iktidar ile konuşmaya hazırız” açıklamasını yaparken, çerçeveyi, “Bu af sadece belli başlı suçları kapsayacak; terör, taciz, tecavüz ve benzeri suçlar kapsam dışı kalacak, kader mahkumlarına yönelik olacaktır. Şunu da peşinen söyleyeyim, Fotoromancı hiç heveslenmesin, heyecan yapmasın. Baronlara da af maf yok” şeklinde çizdi.
Müzakereler olur mu, olursa teklif nasıl şekillenir belirsiz ancak çizilen ilk çerçevenin Bahçeli’nin çağrısıyla çıkartılan af kanunundan bir farkı yok. Nisan 2020’de yürürlüğe giren o düzenlemede de terör suçları, kadına yönelik işlenen cinayet, taciz, tecavüz suçları, çocuklara yönelik işlenen istismar suçları kapsam dışında bırakıldı.
Ancak suçların öylesine karmaşık ki gasp suçu işlemiş ve sonrasında kadına yönelik şiddet eylemi gerçekleştirmiş bir suçlu da gasp suçunun kapsamda olması nedeniyle infaz indiriminden yararlandı.
Üstelik infaz düzenlemesi ile cezaların yarısını yatma şartı getirildiğinden bu kapsamda kalan bütün hükümlüler, aldıkları cezanın yarısını yatarak serbest kalma hakkı kazandı. Af düzenlemesi sadece geriye doğru değil, ileriye doğru da işletilmiş oldu.
Türkiye’de, af konusu her zaman “macun” örneği ile anlatılır. Macun tüpten bir kere çıktığı için artık geri dönülemeyeceği söylenir. Af tartışmaları bir kez başladığında, sonunda mutlaka bir yasa çıkartıldığı görülüyor.
Kılıçdaroğlu’nun da açıklamasıyla iktidarı sıkıştırmayı amaçladığı ortada. Af gibi bir konuda kayıtsız kalınması durumunda Kılıçdaroğlu seçim sürecinde bunu kullanacak. Ancak af düzenlemesi çıktığında da muhalefetin talebi ve desteğiyle çıkartılmış olacak. Böylece kısa sürede dışarı çıkan ve yeniden suç işleyerek cezaevine konuyan, ismi bütün dönemlerde “kader mahkumu” konulmuş kişiler yeniden özgürlüğüne kavuşma imkanı bulacak. Terör suçu işlediği iddia edilen, şiddet bağı olmayan kişiler ise cezasını yatmaya devam edecek.
TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu: Af konusunu iktidarla konuşmaya hazırız ancak belli başlı suçları kapsayacak