Bu nasıl onay; tarihi binanın önünü kapatan yangın merdiveni kör noktaya çıkıyor!

Bu nasıl onay; tarihi binanın önünü kapatan yangın merdiveni kör noktaya çıkıyor!

Cihangir’deki Sıraselviler Caddesi’nde bulunan ikinci derece tarihi eser binanın Boğaziçi’ni gören açık cephesi bitişik binanın otele çevrilmesi için 6 kat boyunca uzanan yangın merdiveninin çıktığı yerin Yangın Yönetmeliği’ne aykırı olduğu ortaya çıktı. Yangın merdiveninin büyük ölçüde tamamlanmasının ardından çekilen yeni görüntülere göre, merdiveninin çıktığı bahçenin tabii zeminin altında, dikenli tellerle çevrilen duvarlarla dört tarafının kapanmış olduğu görülüyor.

Beyoğlu Belediyesi'nin onayının ardından İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nün de onayıyla yapımı için ruhsat alınan merdivenlerin çıktığı noktanın, Yangın Yönetmeliği’nde kaçış merdiveni için yapılan “Kaçış (Yangın) merdiveni: Yangın hâlinde ve diğer acil hâllerde binadaki insanların emniyetli ve süratli olarak tahliyesi için kullanılabilen, yangına karşı korunumlu bir şekilde düzenlenen ve tabiî zemin seviyesinde güvenlikli bir alana açılan merdiveni” tanımına uymadığı görülüyor.

T24 ofisinin de bulunduğu binanın aldığı gün ışığını büyük ölçüde kapatan merdiven, Yangın Yönetmeliği’ndeki “kaçış yolu” tanımına da uymuyor. Yangın Yönetmeliği, kaçış yolunu “Oda ve diğer müstakil hacimlerden çıkışlar, katlardaki koridor ve benzeri geçişler, kat çıkışları, zemin kata ulaşan merdivenler ve bina son çıkışına giden yollar dâhil olmak üzere binanın herhangi bir noktasından yer seviyesindeki cadde veya sokağa kadar olan ve hiçbir şekilde engellenmemiş bulunan yolun tamamını kapsar” sözleriyle tanımlıyor.

Çalışanlar da bilmiyor

Yangının yayılması halinde, kaçanların vardığı noktada ağaçlar bulunması nedeniyle tehlikenin daha da büyümesi riski dikkat çekiyor. Görüntülerde, suit olarak kullanılan binanın çalışanlarının dahi yangın merdiveninin nereye çıktığını bilmediği duyuluyor.