"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan akademisyenlerin duruşmaları görüldü

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan akademisyenlerin duruşmaları görüldü

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti. Aslı Takanay, Ayfer Bartu Candan ve Tansel Korkmaz'a 15'er ay; Osman Erden'e 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Takanay'ın cezası 2 yıl denetimle ertelendi. Diğer kararlarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Bianet'ten Tansu Pişkin'in haberinde, 9 akademisyenin duruşmasının görüldüğü kaydedildi. Duruşmalar şu şekilde:

24. ACM: Ege Üniversitesi'nden Dr. Nermin Biter'in birinci duruşması.

37. ACM: Şehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mesut Yeğen, MSGSÜ'den Prof. Dr. Murat Cemal Yalçıntan'ın üçüncü duruşmaları.

36. ACM: İstanbul Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ertan Ersoy, Boğaziçi Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Dr. Aslı Takanay ve Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan'ın dördüncü duruşmaları.

25. ACM: MSGSÜ'den Yrd. Doç. Dr. Osman Erden ile Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tansel Korkmaz'ın üçüncü; Artuklu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Siyaveş Azeri'nin birinci duruşmaları.

İlk kez "örgüte yardım"dan değil, "örgüt propagandası" suçlamasıyla hapis cezası verildiği ifade edildi. Nermin Biter ve Siyaveş Azeri'nin dosyalarında yetkisizlik kararı verildi.

36. ACM'de Aslı Takanay ve Ayfer Bartu Candan'a 1'er yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Candan'ın kararında hükmün açıklanması geri bırakılırken Takanay'ın cezası 2 yıl denetimle ertelendi. Takanay’ın denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlemesi halinde verilen hapis cezası kısmen veya tamamen uygulanabilecek. 

Aslı Takanay esas hakkında mütalaaya ilişkin beyanında iddianamenin temelsiz olduğunu ifade etti:

"Şöyle oluyor: Önce, isnat ettiği akıl almaz suçlamalara dair hiçbir somut kanıt ortaya koyamayan "iddianame" başlıklı bir metin yazılıyor İddianame Savcısı tarafından. Sonra maalesef, bu temelsiz metne dayanarak Mahkemenizde bir 'dava' açılıyor. Ardından ben bu salona gelip "iddianame" başlıklı metne cevaben bir beyanda bulunuyorum.

Duruşma Savcısı, hemen burada, önünde dile getirdiğim hiçbir sözü dikkate almıyor, önceden hazırladığı, benimle ve söylediklerimle hiçbir ilişkisi olmayan "Esasa Dair Mütalaa" başlıklı bir metni, ben ifademi verir vermez duruşma tutanağına iliştiriveriyor.

Siz de şimdi, benimle somut hiçbir bağlantısı olmayan, benim beyanıma dair tek kelime içermeyen bu metne yanıt vermemi istiyorsunuz. Oysa yanıt sırası hâlâ Duruşma Savcısında. Kendisi benim metnime bir yanıt üretmedi ki, ben mütalaaya cevaben bir şey söyleyeyim."

Mesut Yeğen, "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine neden imza attığını açıkladı:

"Savunmamda, söz konusu metni Cizre, Silopi, Nusaybin, Sur ve Şırnak gibi yerleşim yerlerindeki çatışmalarda gerçekleşen vahim hukuk dışı fiillere son verilmesini ve 2015’te sona eren çözüm sürecine geri dönülmesini talep etmek amacıyla imzaladığımı ve barış talep etmenin ve devlet görevlilerince ifa edilen hukuk dışı fiilleri eleştirmenin suç sayılamayacağını belirttim."

Mahkeme Osman Erden'e "pişmanlık göstermediği" gerekçesiyle indirim yapmadan 1 yıl 6 ay, Tansel Korkmaz'a 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Kararlarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.