Bülent Arınç: Ergenekon'da tutuklama kararları geldiğinde utandık, Başbakan'ımız 'Çıldırdı mı bunlar' dedi

Bülent Arınç: Ergenekon'da tutuklama kararları geldiğinde utandık, Başbakan'ımız 'Çıldırdı mı bunlar' dedi

Eski TBMM Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, erken seçim kararının alınmasının ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün isminin çatı aday olarak konuşulmasına ilişkin, “birkaç hususu yanlış buldum'' açıklamasında bulundu. “14 Mayıs 2000 Fazilet Partisi kongresinden beri bir kader beraberliğimiz var. Onun Tayyip Bey'in karşısına geçecek olmasını kabul edemeyiz'' ifadelerini kullanan Arınç, Gül için ''Her şeyi benimle paylaşan insanların bu konuyu benimle paylaşmamalarına şaşırdım'' açıklamasında bulundu. 'Erdoğan'ın çok hatası olsa dahi kendi geleneğimizde dava arkadaşımızın karşısına çıkıp muhalefetin adayı olmak yok'' diye Arınç, “Erdoğan'ın yoluna devam etmesi lazım, burada ben nefsime uyup da 'şununla bir kavgaya gireyim' diyemem” sözlerini kaydetti.

Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları konusunda değerlendirmede bulunan Arınç, "Ya MGK'ya gidiyorduk, ya şuraya gidiyorduk 102 kişi için tutuklama kararı geldi. Yüzümüz kıpkırmızı oldu, utandık, üzüldük, sıkıldık. Başbakan'ımız 'Ne yapıyor bunlar, çıldırdı mı bunlar? Utanmıyor bunlar! dedi" ifadelerini kullandı.

"FETÖ dediğimiz örgütün o zamanki görünüşü bir cemaat olduğu şeklindeydi. Eğitim, diyanet hizmetleri yaptığını görüyorduk. Bunlar gönüllü beraberliklerdi. Mesela ben siyasi hayatımda bunlardan oy almamışım, oy istemişim, para vermemişim, para almamışım. Benim tek günahım Türkçe Olimpiyatları'na destek olmam" sözlerini kaydeden Arınç, "15 Temmuz sonrasında da öncesinde de söylediklerim vardır. Ama bunlara bir sempatimiz varsa ki vardı. Bugün de sempatiden dolayı yargılananların yargı kararıyla suç işlemedikleri kararı da ortaya çıkıyor, ki bu doğrudur" ifadelerini kullandı. 

 FETÖ ile mücadele konusunda ''Darbe girişimine katılanlar ayrı. Okullarına çocuk göndermiş, bankacılık işlemi yaparken mevduat göndermiş, bunların masum olduğunun anlaşılması lazım. 15 Temmuz'dan sonra bunların bir örgüt olduğu ortaya çıktı'' ifadelerini kullanan Arınç, “Benim sadece 15 Temmuz'u bilememek gibi bir suçum varsa, herkesin suçu bu, kimse bir darbe girişimi beklemiyordu'' dedi.

Partisine yönelik tavsiyelerde de bulunan Arınç "Haksız işten atılanların mağduriyetlerinde, cezaevlerinde çekilen çileler konusunda ve Kürt meselesi ve Kürt oyları konusunda muhakkak bir şey yapılması lazım" diye konuştu.

Damadının FETÖ'den yargılanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Arınç, "FETÖ darbe girişimi olduktan sonra açığa alındı sonra ihraç edildi, 1 yıl sonra tutuklandı. 5 gün sonra itiraz sonucu adli kontrolle serbest kaldı. Bunlara yargı süreci olarak bakıyoruz. Ben engelleme gücüne sahipsem bu süreçlerin hiçbirinin olmaması lazımdı" sözlerini kullandı.

Arınç seçim ittifakları konusunda "Cumhur İttifakı kuruldu muhalefete 'Hadi siz de kurun ittifakınızı' denildi; HDP'de ittifakın içinde bulunsun oradan yüklenelim dediler, HDP çok doğru bir manevra yaptı. AK Parti, Saadet Partisi'ni yanına alabilmeliydi, Saadet Partisi'ne değer vermek lazım, bunu da birileri duysun" ifadelerini kaydetti.

Habertürk TV'de Kübra Par ve Eren Eğilmez'in yönettiği programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması

''Abdullah Gül'ün ismi üzerinde muhtemel bir cumhurbaşkanı adayı olarak konuşulması eski. Ancak çatı adayı olarak gösterilmesi, erken seçimin ardından gündeme geldi. Bunda birkaç hususu yanlış buldum'' 

''Biz birimizin hayır diyeceğine evet demeyecek isimlerdik. Parti'yi yeni kurduğumuz halde 15 ayda 363 vekil çıkardık. Pek çok parti baraj altı kaldı. Millet bizim aile fotoğrafımızı beğendi. Erbakan hocanın yanında başladığım siyasi tecrübeme 7 Haziran'da son verdim. 2007'de de 2011'de de hepsinde de başarı elde ettik. 7 Haziran'da millet bize bir ders verdi. Dersi ne kadar aldık bilmiyorum. 1 Kasım'da tekrar zafer elde ettik''

“Gül’ün Tayyip Bey'in karşısına geçecek olmasını kabul edemeyiz'' 

“14 Mayıs 2000 Fazilet Partisi kongresinden beri bir kader beraberliğimiz var. Onun Tayyip Bey'in karşısına geçecek olmasını kabul edemeyiz'' 

 ''Her şeyi benimle paylaşan insanların bu konuyu benimle paylaşmamalarına şaşırdım''

''Ankara'daki arkadaşlarıma sordum. 'Bu gelişmelerden haberiniz var mı?' dedim. On kişiden biri biliyor çıktı. Abdullah Gül, Bir gelişmeyi bekliyor ve bu gelişmenin sonucunu aldıktan sonra karar verecek veya bu tekliflere hayır diyecek diye düşündük''

''Erdoğan'ın çok hatası olsa dahi kendi geleneğimizde dava arkadaşımızın karşısına çıkıp muhalefetin adayı olmak yok''