Bülent Şık: Baharatlarda kanserojen Sudan boyaları var mı?

Bülent Şık: Baharatlarda kanserojen Sudan boyaları var mı?

Gıda mühendisi akademisyen Dr. Bülent Şık, Ocak ve Şubat aylarında Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen toz ve pul kırmızıbiber baharatında, plastik ile tekstil ürünlerinin renklendirilmesinde kullanılan Sudan boyalarının tespit edildiğini söyledi. 

"İhraç ürünlerde Sudan boyası tespit edildiyse ülkemiz iç piyasasında satılan baharatlarda da Sudan boyası kullanılması söz konusudur" diyen Şık, Sudan boyalarının gıda maddelerinde kullanılmasının Türkiye de dâhil olmak üzere pek çok ülkede yasak olduğunu ifade etti. 

Sudan boyalarının en çok kırmızı toz biber, kırmızı pul biber ve sumak baharatında kullanıldığını söyleyen Şık, "Sudan boyaları insan vücudunda metabolize edilirken boya moleküllerinin yapısında bulunan diazo bağları kırılarak “ortho-aminoazotoluole” (o-AOCB) ve “4-aminoazobenzene” olarak adlandırılan mutajen (genetik zincirde mutasyona neden olan) ve kanserojen (kanser yapıcı) maddeler açığa çıkar. Bu zararlı kimyasallara sık maruz kalmak zaman içinde çeşitli sağlık sorunları doğuracaktır" dedi.

Şık, sözlerine şöyle devam etti: "Baharatlar günlük öğünlerde çok kullanılan gıda maddeleri değil. Üstelik piyasada satılan her baharatın Sudan boyaları ile boyanmadığı da aşikâr. Ancak Avrupa Birliği’ne ihraç edilen toz ya da pul kırmızıbiber baharatlarında Sudan boyaları tespit edildiğine göre iç piyasada satılan ürünleri kontrol etmek ve ne düzeyde bir risk olduğunu saptamak da bir gerekliliktir. Her şeyden önce Sudan boyaları baharatlara durduk yerde bulaşmadığına göre bu usulsüz ve insan sağlığına zararlı işlemi yapanları tespit etmek bir kamu kurumu olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevidir."

Bülent Şık'ın Bianet'te "Baharatlarda kanserojen Sudan boyaları var mı?" başlığıyla yayımlanan yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz