Araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır, seçmenin giderek iktidardan koptuğunu, yaşanan ekonomik kriz karşısında iktidarın sorumlu davranmaktan uzak durması nedeniyle güven yitirdiğini ve hakikatle ilişkisi kopan bir iktidarla karşı karşıya olunduğunu ifade ederek mevcut durumda iktidarın seçimi kazanma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.
Muhalefetin ise seçmene yönelik yeni ve heyecan yaratan vaatler sunması gerektiğini söyleyen Ağırdır, kararsız seçmen kümesinin hala en büyük küme olduğuna dikkat çekerek “Problem şu, iktidardan çözülme var ama bu çözülen seçmenin büyük kısmı henüz yeni bir bağlanma ve politik ilişki kurmuş değil. O nedenle AKP’nin oylarında büyük bir çözülme görülmesine rağmen muhalefetin oylarında henüz bir sıçrama göremiyoruz” dedi.
İktidarla ilgili seçmen algısını ve iktidardan çözülen seçmenin hangi partilere ne kadar yakın olduğunu anlatan Ağırdır, muhalefetin iktidarın mevcut seçmeninin çözülmesine odaklanmaktan çok zaten çözülen ve kararsız seçmenlere ilişkin bir strateji izlemesi gerektiğini söyledi. Ağırdır, “Muhalefet oylarında bir sıçrama oluşmuş değil. Muhalefetin ne yapacağı önemli, muhalefetin vazgeçiş adına yapacağı bir şey yok artık insanlar zaten vazgeçmiş sizin şimdi yeni vaatlerinizi, gelecek inşanızı anlatmanız lazım. Zaten bu ekonomik tufan kendisi iktidardan bir vazgeçiş üretiyor” diye konuştu.
Muhalefetin “Altılı Masa” ismi de dahil yeni bir siyasal ve iletişim stratejisi oluşturması gerektiğini ifade eden Ağırdır, “Altılı Masa diye bir siyasi marka olabilir mi? Birinci toplantı için anlayabiliriz ama sonrası için bu isim nasıl bir heyecan yaratabilir ki? Ya da o kadar kuvvetli bir söylem olur ki liderler gözlerinden ateş saçarak demokrasiyi öyle anlatıyorlardır ki bu ismin bir önemi kalmaz” dedi. Ağırdır, Altılı Masa’nın vaatler, reformlar, toplumsal uzlaşma ve gelecek inşası konusunda seçmende daha çok heyecan yaratması gerektiğini belirterek “Mevcut durum yetmiyor. Çünkü Türkiye’nin ihtiyacı olan şey bu değil” dedi.
Ağırdır, muhalefetin eski siyasi söylemler, kavgalar ve alışkanlıkların dışına çıkıp yeni bir siyasi enerji yaratmasının etkili olacağını söyleyerek “İyi Parti'nin farklı bir dünyaya açılması da gerekiyor" dedi.
CHP ve İyi Parti’nin neredeyse aynı seçmen kümesini ikna etmeye ilişkin bir strateji izlediğini söyleyen Ağırdır, bu stratejinin yanlış olabileceğini söyledi. Ağırdır, “Aynı kitleye hepsi birden döndükleri zaman, İyi Parti muhafazakar seçmene daha yakın aynı zamanda CHP’ye oy verme potansiyeli olan sosyo-kültürel kümelerden de oy alıyor. Her iki parti de bu çekişmeyi sadece buradan okuyup bunun üzerinden bir siyaset üretirse toplamda muhalefetin zararına olur bu. O yüzden her iki partinin kurmaylarının da bu meseleyi doğru okumaları ve yeni siyasetler üretmeleri lazım yoksa birbirlerinin çorbasına kaşık sallıyor olurlar” dedi.
Maaşlardaki ayarlama iktidarın oylarını toparlar mı?
3 Temmuz'da HDP Kongresi ve Altılı Masa toplantısından beklentiler ne?
Seçmen sandıktan uzaklaşıyor mu?
Bekir Ağırdır, Sayıların Dili'nde Murat Sabuncu’ya yorumladı.