Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptıkları görüşmeden sonra, "Tahıl koridoru planını Türkiye olarak uygulanabilir görüyoruz" dedi.
Çavuşoğlu ve Lavrov, yaptıkları görüşmelerin ardından Beştepe'de ortak basın toplantısı düzenledi.
"Buğday koridoru için BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında bir mekanizmadan bahsediyoruz" diyen Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz" diye konuştu.
Türkiye Dışişleri Bakanı, ""Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inanıyoruz" derken, "Gemilerin güvenli seyri için tedbirler görüşülmeli" ifadelerini kullandı.
Lavrov, "Batılılar bunu bir facia olarak göstermeye çalışıyor, halbuki Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin payı piyasada sadece yüzde 1'dir. Bunun gıda krizine yol açacağını söyleyemeyiz" diye konuştu.
Lavrov, "Ukraynalılar mayınsızlaştırma faaliyetine hazır olduklarını beyan ediyor. Mayınsızlaştırma faaliyetine hazırsa Ukrayna, biz de görüşmeye hazırız. Bu çok ufak bir problem, bizim tarafta herhangi bir engel yok. Bir kez daha Türk mevkidaşlarımıza teşekkür ederiz" dedi.
"Ukrayna ve Rusya'nın tahılda payı toplamın 3'te 1'i" diyen Çavuşoğlu ise "Gıda krizi ciddi bir sorun. Gemilerin Ukrayna'ya silah taşımayacağından emin olunması isteniyor, bunun denetiminin yapılacağı bir mekanizma kurulması isteniyor. Böylelikle güvenlik endişeleri kalkabilir" dedi.
Lavrov, "Ukrayna tahıl ürünlerinin sevkiyatıyla ilgili Rus tarafı adımları attı, biz her gün tahıl koridorlarını açmaktayız. En önemli problem; Zelenskiy'nin açıklamalarına bir bakın, kategorik bir şekilde mayınsızlaştırma faaliyetlerine karşıydı. Top onlarda. İstanbul'daki görüşme göstermelik değil, samimi olmalı. Ukrayna'nın mayınları temizlemesi gerekiyor" diye devam etti.
Son haftalarda Rusya ve Ukrayna'nın savaşı sonlandırmak için yaptığı görüşmelerin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, "Müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu görüyoruz" dedi.
Çavuşoğlu, "Savaşın müzakereler yoluyla sona ermesine ilişkin yoğun çaba harcadık ve harcamaya devam ediyoruz. Sürdürülebilir bir barış mümkündü, savaşın sona ermesi tüm insanlığın faydasına olur. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız, Lavrov'a bunu bir kez daha söyledim" diye konuştu.
"(Ukrayna-Rusya arasında) Müzakereye dönme konusunda birkaç hafta öncesine göre daha olumlu bir hava var" diyen Çavuşoğlu, " Her iki tarafında Türkiye'ye olan güvenini görüyoruz, biz de objektif tutumumuzu sürdürüyoruz. Ben de ateşkesin sağlanacağı bir müzakerenin gerçekleşeceğini inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Moskova'nın doğu komşusunda başlattığı işgale de değinen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ukrayna sınırında bizim ülkemizin güvenliğini tehdit eden bazı problemler oluştu" ifadelerini kullandı.
Lavrov "Biz sivillere olabilecek en minimum seviyede zarar vermeye özen gösteriyoruz" dedi.
Bir gazeteci bakanlara AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski arasında bir zirve yapılıp yapılmayacağını sordu.
Lavrov, "Zelenski görüşme için görüşme istiyor, tutumunu da sürekli değiştiriyor. 29 Mart tarihinde Ukrayna heyeti başka bir şey söyledi, fikirleri sürekli değişiyor. İki aydır top Ukrayna'nın tarafında. İstanbul'da söz verdiler, gerekli adımları atacaklardı. Nisan ayının ortasında biz kendi taslağımızı verdik, ancak o zamandan bu yana cevap alamadık. Askeri harekatımızın hedeflerine ulaşacağız."
Öte yandan Çavuşoğlu Türkiye'nin savaşta izlediği denge politikasıyla ilgili olarak, "Biz Rusya veya Ukrayna'yı memnun etmek için hareket etmiyoruz. Bizim yaptırımlara katılmamamız Ukrayna'yı memnun etmemiş olabilir ama dengeli bir politika sürdürüyoruz" dedi.
"Bugün sadece Ukrayna'daki savaşı konuşmadık bölgedeki gelişmeleri de ele aldık" diyen Çavuşoğlu, iki ülkenin ortak gündemi olan Suriye ve Libya'daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirtti. "Farklı görüşlerimiz olsa da yakından çalıştığımız bir ülkedir Rusya Federasyonu" diyen Çavuşoğlu, Şam'ın Suriye'deki İç Savaş'ın sona ermesi için siyasi çözüme yanaşmadığını dile getirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Suriye'nin kuzeyinde artan PKK/YPG tehdidine karşı tedbir almamız gerekiyor" dedi ve bu konuyu Lavrov ile görüşmesinde gündeme getirdiğini dile getirdi.
Lavrov, "Türkiye'nin sınır güvenliği hassasiyetini önemsiyoruz" dedi.
Suriye'deki durum ile ilgili olarak, "Astana formatı çerçevesinde Türkiye ile el ele çalışmaktayız" diyen Lavrov, sıradaki toplantının Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da temmuz ayında yapılacağını dile getirdi.
"Suriye'nin sınır bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık. Libya'da istikrarın tam olarak tesis edilmesi için herkesin katkı sağlaması gerekiyor" diyen Çavuşoğlu, "Ermenistan ve Azerbaycan arasında kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanmasının iyi olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı
Orta Doğu'daki diğer gündemlere de değinen Lavrov, "Filistinliler ve İsraillilerin doğrudan görüşme yapmasını istiyoruz, ancak suni gündemler oluşturuluyor. Bu olumlu sonuca ulaşmamızı sağlamayacak" ifadelerini kullandı
"İlişkilerimiz olgun bir partnerlik döneminden geçiyor, devlet liderlerimiz 9 kez görüştü. İkili gündemi, uluslararası meseleleri görüşüyorlar. Yatırım, ekonomi konusunda ilişkileri ele alma fırsatı bulduk" diyen Lavrov, "Türkiye'de Rus ödeme kartının geniş bir biçimde kullanılmasını istiyoruz, 2019'da bir rekor kırdık, 7 milyon Rus turist geldi Türkiye'ye. Akkuyu Nükleer Santralini kurmaya devam ediyoruz, tüm adımlar planlı bir şekilde devam ediyor." diye konuştu
Toplantının bitiminde Ukraynalı bir gazeteci, Lavrov'a soru yöneltmek istedi. Lavrov, soruyu kabul edip etmeyeceği sorulunca, "Elbette, biz Ukrayna’da değiliz; Türkiye’deyiz, özgür bir ülkedeyiz" dedi.