Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, Cengiz Holding’in Kazdağları’nda yapmayı planladığı, "Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi" projesini iptal etti. Mahkeme, kararında, "sürdürülebilir çevre, bakır cevherinden daha önemli" dedi.
Çanakkale'ye bağlı Hacıbekirler ve Muratlar köyleri yakınlarında, Cengiz Holding tarafından açılmak istenen Halilağa bakır-altın madenine verilen, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” kararının iptali için dava açılmıştı. Mahkeme, daha önce projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nde, Halilağa Bakır Madeni Projesi ile ilgili 6 Aralık'ta görülen üç ayrı davanın kararları açıklandı.
Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, Cengiz Holding’in Bayramiç ilçesinde hayata geçirmeyi planladığı ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi’ projesini iptal etti.
GazeteduvaR'dan Seçkin Sağlam'ın haberine göre, mahkemenin iptal kararının gerekçesinde, “Arkeoloji biliminin bağlayıcılığı açısından; sürdürülebilir çevrenin korunması ile bakır cevheri ihtiyacı karşılaştırıldığında, üstün kamu yararının sürdürülebilir soyut ve somut kültürel miras, yaşam ve çevre hakkı olduğu” ifadeleri yer aldı.
Projenin, çevreye etkileri dikkate alınmadan hesaplandığına vurgu yapılan kararda, ÇED raporunda küresel ısınmanın göz önüne alınmadığı da vurgulandı. Kararda, "ÇED olumlu kararının, madenin çevresel etkilerinin bütüncül bir yaklaşımla hazırlanmış olmaması nedeniyle uygun olmadığı" belirtildi.
Maden ocağı işletmesi sırasında kullanılacak su ihtiyacı da bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Su sıkıntısı çeken Bayramiç ve Çan ilçesi köylüleri, tarımsal sulamada kullandıkları sularını, Cengiz Holding ile paylaşmayacaklarına dair eylem yapmışlardı. Mahkeme, bu konuya da dikkat çekerek, projenin, "bölge tarımına zarar vereceği" tespitinde bulundu.