Çevresi müdahale etmesi için yalvarırken Trump, Kongre saldırısını televizyondan izlemiş

Çevresi müdahale etmesi için yalvarırken Trump, Kongre saldırısını televizyondan izlemiş

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak 2021'de çocuklarının ve danışmanlarının şiddeti durdurması için yalvarmasına rağmen saatlerce oturup Kongre saldırısını televizyondan izlediği belirtildi.

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan özel Temsilciler Meclisi komitenin 8. oturumunda Trump'ın eski çalışanları, ABD Başkanı'nın mitinginden saldırganlara seslendiği videoyu yayımlaması arasında olan 187 dakikada ne yaptığını detaylandırdı.

Demokrat Temsilci Elaine Luria, "En üst düzey ekibi, en yakın olduğu danışmanları ve aile üyeleri ABD Başkanı'ndan beklenen şeyi yapması için yalvarırken Trump, yemek masasında oturup saldırıyı televizyondan izledi" dedi.

Panel, daha sonra Beyaz Saray danışmanları ve güvenlik görevlilerinin 6 Ocak'la ilgili ifadelerinden oluşan bir video gösterdi. 

Videoda eski Beyaz Saray Hukuk Danışmanı Pat Cipollone'ye Trump'ın Savunma Bakanlığı'nı, Adalet Bakanlığı'nı veya İç Güvenlik'in Başkanı'nı arayıp aramadığını sorulduğu görüldü. Cipollone, tüm sorulara "hayır" yanıtını verdi.

Trump'ın en büyük oğlu Don Jr'ın Trump'ın Özel Kalem Müdürü'ne yazdığı mesajda, "O hemen bunu kınamalı. Yoksa bu kötüleşirse bütün mirasını bununla karalamaya çalışacaklar" dediği görüldü. 

ABD Kongresi'nin Joe Biden'ın başkanlığını resmileştirmeye çalıştığı sırada Trump destekçileri, yasama organına ev sahipliği yapan Kapitol Binası'na saldırmıştı. Olayda hayatını kaybedenler olurken, 140'tan fazla polis memuru yaralanmıştı.

Komitedeki iki Cumhuriyetçiden biri olan Temsilci Adam Kinzinger, "Saldırganlar Trump'ın hedeflerine hizmet ediyordu, o yüzden tabii ki müdahale etmedi" dedi.

Trump, 2020 seçimlerini aslında kendisinin kazandığını ve sonuçların meşru olmadığını savunuyordu.