Ceza hukuku profesörlerinin İmamoğlu dosyasıyla ilgili bilimsel mütalaası ne diyor?

Ceza hukuku profesörlerinin İmamoğlu dosyasıyla ilgili bilimsel mütalaası ne diyor?

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla hapis cezası aldığı davada, ceza hukuku profesörlerinin görüşlerine dikkat çekti. 

Türk Ceza Kanunun'nun hazırlanmasına önemli katkılar sunan Prof. Adem Sözüer, Prof. İzzet Özgenç ve Prof. Ahmet Gökçen tarafından hazırlanan bilimsel mütalaaya dikkat çeken Ergin,  yazısında şu ifadeleri kullandı:

"İmamoğlu 'Ahmak' ifadesini kullanırken kimi kastetti? Soylu’yu mu yoksa YSK’yı mı? Ceza Hukuku hocaları, şu yanıtı veriyorlar:

'Basın mensubunun sorusuna verdiği cevap bir bütün olarak olarak değerlendirildiğinde, sanığın ‘ahmak’ sözcüğünü YSK’ya karşı değil, daha önce bu sözcüğü kendisine karşı kullanan İçişleri Bakanı’na bir cevap, ona bir tepki olarak kullandığı anlaşılmaktadır.'

...

Sanığın sözleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde, 'İptal kararı veren veya verdirenleri küçük düşürmeye matuf olmadığı, bu nedenle hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı' kanaatine varılıyor.

Öyle anlaşılıyor ki Ekrem İmamoğlu hakkındaki mahkûmiyet kararı, önümüzdeki dönemde istinaf, ardından Yargıtay’daki temyiz aşamalarında yol alırken kamuoyunda da geniş bir şekilde tartışma konusu olmaya devam edecektir.

Bu çerçevede ceza hukuku hocalarının hazırladığı bu değerlendirme, önümüzdeki günlerde yapılacak tartışmalara referans oluşturacak önemli bir hukuki çerçeve sunuyor."