Özellikle ileri yaştaki bireylere uygulanan check up işlemi genel sağlık taraması yapılmasını sağlayan bir işlemdir. Kişilerin; yaş, kalıtsal veya çevresel faktörleri göz önünde bulundurularak olabilecek sağlık sorunları tespit edilir. Hastaya uygulanan bu işlem sırasında ilk önce genel tetkik ve testler yapılır. Ardından uzman doktorun gerekli gördüğü işlemler de gerçekleştirilir.
Check Up Neleri Kapsar?
Genel sağlık taraması check up işlemi sırasında; kan sayımı, idrar tetkiki, kan lipit düzeyleri, akciğer grafisi, elektrokardiyografi ve tiroit fonksiyon testleri gibi tetkik ve testleri kapsamaktadır.
Kapsamlı Sağlık Kontrolü Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Özellikle ileri yaş bireylerde oluşabilecek çeşitli sağlık sorunları bu işlem ile tespit edilir. Check up ile tespit edilen sağlık sorunları ilerlemeden erken dönemde tedavi edilmektedir.
Check Up Neden Yaptırmalısınız?
Bu uygulama ile genel sağlık taraması yaptıran kişinin olası sağlık sorunları tespit edilir. Hastada tespit edilen tüm bu sağlık sorunları önlenmektedir. Ayrıca erken tedavi ile hastada bulunan mevcut sağlık sorununun ilerlemesine de engel olunmaktadır. Kişinin sağlığını kontrol etmesi ve sürpriz bir sağlık sorunu ile karşılaşmaması için yapılması gereken bir işlemdir.
Check Up Ne Kadar Sürer?
Check up uygulamasının sonuçları genellikle aynı gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Fakat bazı durumlarda genel sağlık taraması sonuçlarının çıkması 1-2 gün sürebilmektedir.
Rahim Filmi Nedir?
Halk arasında rahim filmi olarak da bilinen HSG, rahim boşluğunda bulunan tüpleri görüntülemek için kullanılan bir işlemdir. Bu işlem rahim bölgesinde oluşabilecek olası sağlık sorunlarına tanı koymak için kullanılmaktadır. Bu yöntem ile rahim içinde bulunan tüplerde meydana gelebilecek olası tıkanıklık, darlık ya da genişleme gibi sorunlar tespit edilerek bu sağlık sorunlar engellenir.
Rahim Filmi Ne Zaman Çektirilir?
Kadınlara çekilen rahim filmi işlemi kişinin âdet kanaması bittikten yaklaşık 4 ila 5 gün sonra çektirilebilmektedir.
Rahim Filmi Ne Kadar Sürer?
Rahime çekilen film çekimi genellikle ortalama olarak 2 dakika sürmektedir. Fakat rahim filmi işlemi sırasında oluşabilecek çeşitli varyasyon ya da anomalilere bağlı olarak 3 ila 5 dakika da sürebilmektedir.
Rahim Filmi Ağrılı Bir İşlem Mi?
Bu işlem ağrısız ve acısız bir işlemdir. Rahim filmi işlemi sırasında hastanın fiziksel ya da psikolojik farklılıklarına göre kişi kısmen adet sancısına benzer hafif bir ağrı hissedilebilmektedir.
Biyopsi Nedir?
Bu işlem genellikle kanser tanısının konulabilmesi için tercih edilen bir işlemdir. Biyopsi işlemi, muayene sırasında riskli ya da şüpheli lezyonların fark edilmesi sonrasında uygulanmaktadır. Cerrahi uygulamalar ya da biyopsi iğnesi ile hastanın şüpheli lezyonundan hücre, doku ya da sıvı örneği alınır ve laboratuvara incelenmesi için gönderilir. Laboratuvar sonuçlarına göre kişinin sağlık sorununun tanısı konulmaktadır.
Biyopsi Nasıl Yapılır?
Alanında uzman hekimler tarafından uygulanması gerekir. Muayene ya da testler sonucunda riskli ya da şüpheli görünen lezyon bölgesine biyopsi işlemi uygulanır. Bu işlem sırasında kullanılan teknik ve ekipmanlar hastanın şüpheli lezyon bölgesine göre değişir. Fakat biyopsi işlemleri çeşitlerine göre değişmekle birlikte, lokal anestezi, ameliyat sırasında ya da ameliyat sonrasında veya görüntüleme teknikleri eşliğinde yapılmaktadır.
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
Biyopsi çeşitleri şu şekilde sıralanır:
Biyopsi Avantajları Nelerdir?
Hastaya uygulanan bu işlem ile hastanın mevcut sağlık sorununun tanısı konulmaktadır. Kişinin mevcut sağlık sorununun tedavisinin doğru ve etkili şekilde yapılabilmesi için tanı işleminin net ve doğru olması çok önemlidir. Genellikle kanser tanısı işlemi için uygulanan bir işlem olan biyopsi uygulaması şüpheli lezyon ve kitlelerde kanserli doku olup olmamasını belirtmektedir. Erken tanı konulması durumunda kişiye erken tedavi uygulanabilmekte ve mevcut sağlık sorununun seyri değiştirilmektedir.
Biyopsi Ne Kadar Sürer?
Hastaya uygulanan kesici iğne biyopsisi 15-20 dk, vakum biyopsi ise ortalama olarak 30-40 dk sürmektedir.
Biyopsi Neden İstenir?
Şüpheli görünen kitle ya da lezyonların kanserli olup olmadığının tanısının konulması için biyopsi işlemi uygulanmaktadır.