CHP’de Buca gerilimi; adayın geri çekildiğine dair yalan mı söylendi, taraflar ne diyor?

CHP’de Buca gerilimi; adayın geri çekildiğine dair yalan mı söylendi, taraflar ne diyor?

T24 Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart yerel seçimler için hazırladığı aday listesini 19 Şubat’ta Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etmeden önce bir son dakika revizesine giderek İzmir Buca’daki adayını değiştirdi. Daha önce aday olarak ismi duyurulan Suat Nezir’in yerine eski Buca Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Erhan Kılıç aday gösterildi. 

İzmir’in en büyük ilçesinde yapılan son dakika değişikliği, parti örgütünde tepkiye sebep oldu. Çarşamba günü CHP İlçe Başkanlığı’nda bir araya gelen partililer, aday adayı bile olmadığını belirttikleri Kılıç’ın listede yer almasına tepki gösterdi.

CHP'li Bayır: Bunların hepsi Ağbaba’nın ayak oyunu

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ilçede üçüncü kez aday değişikliğine gidildiğini belirterek CHP Genel Merkezi’ni eleştirdi. Bayır, özellikle genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Tuncay Özkan’ın duruma müdahale ettiğini savunarak, şunları söyledi:

“Oturuyorlar ve Suat Bey'e belediye meclisi için çok fazla sayıda kişi öneriyorlar. Suat Bey de bu kadar çok ismin olamayacağını söylüyor. Bunun üzerine de ‘Yapamazsan senin adaylığını geri çekeriz' gibi bir laf ediyorlar. Nezir de gerekirse Genel Başkan ile konuşacağını ve bunun doğru olmadığını ifade ediyor. Onlar da Genel Başkan'a giderek ‘Suat Nezir'in kendi isteği ile adaylıktan çekildiğini' söylüyorlar. Genel Başkan da bunun üzerine Suat Bey'in çekildiğini düşünerek başka bir isim bulmalarını istiyor ve onlar da Erhan Kılıç'ı öneriyorlar. Bunların hepsi Veli Ağbaba'nın ayak oyunu."

TIKLAYIN - CHP'li vekil Bayır: Buca yanıyor şu anda

"Adaylıktan çekildiğimi söylediler”

Öte yandan, adaylığı son dakikada değişen Suat Nezir de yaptığı açıklamada benzer isimleri suçlayarak, “CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın, Deniz Yücel, Kasım Akdağ ve diğer Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile birlikte hazırladığı hiçbir geçerliliği olmayan adaylıktan çekildiğimi iddia eden tamamıyla yalan ve yanlış ifadelerle hazırlanmış bir tutanakla Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na giderek, ‘Adaylıktan çekildiğimi’ söylediler” dedi.

Ağbaba: Kim ortaya farklı iddialar atıyorsa tamamı siyasi şizofrendir

Suçlamaların odağındaki isim, Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise T24'e yaptığı açıklamada, konunun kendisiyle herhangi bir ilgisi bulunmadığını belirtti. Adayların belirlenmesi sürecinde İzmir'in kendi sorumluluğunda olduğunu ve belediye meclisi listelerinin belirlenmesi konusundaki anlaşmazlığı çözmeye çalıştığını belirten Ağbaba, aday değişikliği kararında ise herhangi bir dahlinin bulunmadığını, değişiklikten yapıldıktan sonra haberdar olduğunu ifade etti. 

"Bazı siyasi şizofrenler beni suçluyor ama benim ilgim alakam yok. Benimle ilgili kim ortaya farklı iddialar atıyorsa tamamı siyasi şizofrendir" diyen Ağbaba, yapılanları doğru da bulmadığını kaydederek, "Sabah geldim ki, değiştiğini duydum. Suat Nezir de beni suçluyor; ben kendisini tanımam etmem. Buca’yla ilgili hiçbir dahlim yok. Muhataplarıyla konuşsunlar" diye konuştu.

Kılıç, çalışmalara başladı

Tartışmalar devam ederken; partisi tarafından aday gösterilen Kılıç ise seçim çalışmalarına başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ve Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül ile 68 kuşağının önemli isimlerinden Alpaslan Özdoğan, Avni Ece ve Aydın Erten’in mezarlarını ziyaret ederek karanfil bırakan Kılıç,  “Buca sevdası ile yaptığı çalışmaları parti örgütümüzle birlikte daha yukarıya taşıyacağız” dedi.