CHP'li Akın'dan Erdoğan'a 'doğal gaz müjdesi' yanıtı: Hep bir siyasi şov ama yine bedelini ödeyen vatandaşımız!

CHP'li Akın'dan Erdoğan'a 'doğal gaz müjdesi' yanıtı: Hep bir siyasi şov ama yine bedelini ödeyen vatandaşımız!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni doğal gaz keşfi müjdesine ilişkin olarak, “Kara kış kapıda. Şu anda yeni asgari ücretle dahi maaşın yüzde 25’i enerji faturalarına gidiyor; doğal gaza ve elektriğe. O zaman ne yapılması lazım? Müjde derken arkasından da bir zam değil; müjde derken vatandaşın faturalarını azaltmak için bir yol haritası hazırlaması lazım. Beklentimiz budur, milletin beklentisi budur. Baktığınız zaman hep tek taraflı, hep bir siyasi şov ama ortada yine bedelini ödeyen vatandaşımız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından, Karadeniz’de yeni bir doğal gaz keşfinde bulunduğunu açıklamış; “540 milyar metreküplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece, Karadeniz’deki gaz rezervimiz, Çaycuma’daki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı” demişti.  

"Yine bir gazla karşı karşıyayız"

CHP’nin enerji ve altyapı politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğal gaz rezervlerine ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Akın, CHP olarak doğal gaz keşiflerinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Yine bir gazla karşı karşıyayız. Rezervimiz 710 milyara çıktı. Bu ülkede çıkacak olan her türlü kaynak bizi mutlu eder, memnun eder. İnanın, bundan en büyük memnuniyet duyan bizleriz. Hatta ilk rezerv 540 milyar açıklandığı zaman ilk tweete ben atmıştım, partimiz adına. ‘Amasız, fakatsız memnun olduk, sevinçle karşıladık. Bu sevincin vatandaşa yansıması ne olacak, nasıl olacak’; sorumuz buydu. Yine bu soruyla karşı karşıyayız” dedi.

"Madem bu kadar gazımız var, bu insanları bu ıstıraptan kurtaralım"

Doğal gaz çalışmalarında önemli olanın teknik altyapı hazırlığı olduğunu vurgulayan Akın, “Teknik altyapısı nedir? Bir; 40 tane kuyu açarak bunun rezervini ortaya koyabiliriz. İki; ‘ispatlanmış rezerv’ diye bir kavram vardır. İspatlanmış rezerv kavramı ne kadardır, hangi teknik raporlarla benimsenmiştir? Üç; biz, şu anda tasarruf için kalıcı yaz saati uygulamasını bile kaldırmadık. Madem bu kadar gazımız var, bu insanları bu ıstıraptan kurtaralım. Öncelikle şu yaz saatini ortadan kaldıralım” diye konuştu.

"Şu anda yeni asgari ücretle dahi maaşın yüzde 25’i enerji faturalarına gidiyor"

Kış aylarında doğal gaza yapılacak olası zamlara dikkat çeken Akın, “Kara kış kapıda. Şu anda yeni asgari ücretle dahi maaşın yüzde 25’i enerji faturalarına gidiyor; doğal gaza ve elektriğe. O zaman ne yapılması lazım? Müjde derken arkasından da bir zam değil; müjde derken vatandaşın faturalarını azaltmak için bir yol haritası hazırlaması lazım. Beklentimiz budur, milletin beklentisi budur” dedi. 

Doğal gaz, petrol gibi çalışmaların siyasi bir şov yerine ihtiyaç sahibi vatandaşların faturaları gözetilerek açıklanması gerektiğini belirten Akın, şöyle devam etti:

"Hep bir siyasi şov ama yine bedelini ödeyen vatandaşımız"

“Elbette uzun süreli bir süreçtir bu. Seçim yaklaştıkça gaz çalışmaları fazlalaştı, onu da anlıyoruz. Bu işi bir siyasi şova çevirmek değil, ihtiyaç sahibi vatandaşımızın doğal gazının faturasını karşılamak için mücadele edelim. Rusya’ya olan doğal gaz faturamızı bir yıl öteliyorlarsa ihtiyaç sahibi vatandaşın da faturasını bir yıl ötelesinler. Baktığınız zaman hep tek taraflı, hep bir siyasi şov ama ortada yine bedelini ödeyen vatandaşımız.”

"Vatandaşın faturasına ne kadar etkisi olacak, ortada yok"

CHP iktidarında doğal gaz çalışmalarının ayrıntılı sürecini ve yurttaşların faturasına yansıyacağı rakamları açıklayacaklarını söyleyen Akın, “2023 Mart sonu, 5 milyar metreküp... Elbette memnuniyet verici bir şey. Biz, iktidara geldiğimizde vatandaşa net rakamları, teknik rakamları açıklayacağız. Teknik rakamlardan bahsedeceğiz. Artık ‘Biz, şu kadar süreçte bunu bu kadar faturalara indiririz’ diyeceğiz. İktidarın şu anda yaptığı; ortaya bir rakam atıyorlar, söylüyorlar, teknik raporu yok. Vatandaşın faturasına ne kadar etkisi olacak, ortada yok. Vatandaşımıza konuşurken özellikle kendi doğal gazımızla ilgili, kendi kaynaklarımızla ilgili bir teknik rapor olsun. Bunun çıkartma maliyetinin ne olduğu belli olsun. Bunun vatandaşa ulaştığı zaman kaça mal olacağı belli olsun ki vatandaşımız kamuya, kurumlarına ve devletin açıkladığı rakamlara güvensin” diye konuştu. (ANKA)