CHP’li Aydoğan, araştırma komisyonu kurulmasını istedi, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sordu: Beton Kanal’dan kimler nemalandı?

CHP’li Aydoğan, araştırma komisyonu kurulmasını istedi, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sordu: Beton Kanal’dan kimler nemalandı?

T24 Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, Kanal İstanbul Projesi’nde yapılan son Çevre Düzenleme Planını Meclis gündemine taşıyarak “Beton Kanal projesinin kimlere rant kapısı olduğunu araştırmak bizim boynumuzun borcu. Bu ihanetler silsilesini halkımızla birlikte bertaraf edeceğiz” dedi. Aydoğan ayrıca, verdiği bir başka önergede ise, konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydoğan, Kanal İstanbul Projesi’nin çevre düzeni planlarında yapılan son değişiklikle beraber, Kanal İstanbul’un kuzey tarafına yapılması planlanan teknoloji, turizm, lojistik bölgesi planlama alanlarının değiştirilip bu alanların yerine konut alanı bölümünün eklenmesi üzerine, "el değiştiren tapuları ve ranttan kimlerin faydalandığını" Meclis’te gündeme taşıdı.

TIKLAIN - Kanal İstanbul planında değişiklik; lojistik bölge plandan çıkarıldı, yerine konut alanı eklendi

Arazi el değiştirmelerinin Meclis Araştırma Komisyonu kurularak araştırılması gerektiğini ifade eden Aydoğan, “Yine anlaşılıyor ki bu ‘Beton Kanal’ birilerini ihya etme projesi olup İstanbul’u parsel parsel satma operasyonudur. Biz vatansever insanlarız ve bu ülkenin bir tek çakıl taşını savunmak için mücadele ederiz. ‘Beton Kanal’ın kente vereceği zarar, bilim insanları tarafından çokça ifade edildi. Hukuk çerçevesinde, kanunların bize gösterdiği yolla bu talana karşı duracağız. Aksi, İstanbul’a ihanet olur” dedi.

"Meclis araştırma önergesi de verdik

Kanal İstanbul projesini “Beton Kanal” olarak nitelendiren CHP Milletvekili Aydoğan şunları ifade etti: 

“2011 yılında ‘Bu projenin detaylarını kimseye açıklamayacağız, kimse menfaat ve rant sağlayamayacak' denilen ‘Beton Kanal’ projesi güzergahında bugün, 40 milyon m2 arazi son birkaç yıl içinde el değiştirmiş. Bunların yüzde 70’inin özel mülkiyete ait olduğu biliniyor. Bölgedeki arazilerin, tapuların el değiştirme hızı, alımların kimler tarafından yapıldığı, bu alımlar sayesinde nasıl bir rant elde edildiği, arazilerin el değiştirmesinde siyasi bir nüfuz kullanılıp kullanılmadığı konusunda, kamuoyunda oluşan soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor. Bu “Beton Kanal’dan kimler nemalandı? Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıdık. Ayrıca Meclis Araştırma önergesi de verdik.”

"Son 3 yılda gerçekleşen el değiştirmeler hakkında şeffaf bilgi yok"

Aydoğan süreç içinde söz konusu alanda yaşanan tapu el değiştirmelerine vurgu yaparak; “2010 yılında “Kanal İstanbul: Çılgın Proje” açıklamasından sonra, 2011-2018 yılları arasında 26 milyon 7 bin m2 arazi el değiştirdi. Yine 2009-2013 yılları arasında 656 bin 774 m2’ye tekabül eden 65 tapuda, 2014 ve 2018 yılları arasında ise 4 milyon 800 bin m2’ye denk gelen 476 tapuda değişiklik olduğu ifade ediliyor. Son üç yılda gerçekleşen el değiştirilmeler hakkında ise şeffaf bir bilgi yok. Deyim yerindeyse; 'Kuş uçmaz, kervan geçmez' bir güzergahta, milyonlarca m2’ye tekabül eden bir alanda ve bir anda yaşanan bu arazi el değişimlerinden kimlerin kazanç elde ettiği, kamunun zarara uğratılıp uğratılmadığı büyük bir soru işareti. Tüm bunların yanıtlarını Sayın Bakan’dan istedik. Konunun takipçisiyiz. İstanbullu vatandaşlarımız ile beraber bu talan zihniyetinden kurtulup kentimizi savunacağız” ifadelerini kullandı.

CHP'li Aydoğan'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması için verdiği sorular ise şöyle: 

  1. Son çevre düzeni plan değişikliği ile belirtilen alandaki gayrimenkuller kimlere aittir?
  2. Bu alanda son 3 yıl içerisinde kimler gayrimenkul alıp satmıştır?
  3. Kanal İstanbul güzergahında, Arnavutköy’de 300 bin metrekare arazi satın alan Kuveyt, Suudi Arabistan ve BAE uyruklu 3 şirket/kişi, bu arazileri nasıl ve kimler üzerinden almıştır?
  4. Söz konusu hat boyunca hangi şirketler ne kadar arazi satın almıştır?
  5. Kanal İstanbul Projesi güzergahında 2011 yılından bu zamana kadar, yıl yıl ifade edilmek üzere, yabancı uyruklu kişilerce satın alınan arazilerin tapu sayıları ve bu tapuların kaç m2’ye tekabül ettiği, el değiştiren arazilerin rayiç bedelleri nelerdir?