CHP'li Bülbül'den 'Sansür Yasası' tepkisi: Basın özgürlüğünü bir kenara itip, saraya bağlayan bir yasa teklifi

CHP'li Bülbül'den 'Sansür Yasası' tepkisi: Basın özgürlüğünü bir kenara itip, saraya bağlayan bir yasa teklifi

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, TBMM’de görüşülen 'sansür yasası'na ilişkin olarak, "Bu yasa teklifi artık tarafsız olmayan cumhurbaşkanına bağlı olan taraflı propaganda aracı haline gelen İletişim Başkanlığı’na basın kartı verme yetkisi veren bir yasa teklifi. Basını da basın kuvvetini de basın özgürlüğünü bir kenara itip saraya bağlayan bir yasa teklifi" dedi. 

Kamuoyunda 'Sansür Yasası' olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar ve hapis cezaları öngören kanun teklifinin 12 maddesi daha TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeler sırasında teklif üzerine söz alan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, şu ifadeleri kullandı: 

"Basın özgürlüğünü bir kenara itip, saraya bağlayan bir yasa teklifi"

“Bu yasa teklifi açık ve net olarak seçime hazırlık yasa teklifi, bu yasa teklifi sansür yasası teklifi, açıkça otosansür yasa teklifi. Şöyle bakıyorum 40 maddelik bir yasa teklifi, 18 yasada ve 30 maddede değişiklik arz ediyor. İçeriğine baktığımızda düzenleyici ve denetleyici kurumlar olan ve yürütmeye bağlı olan BTK, Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığı’na birçok yetki veren yasa teklifi. Bu yasa teklifi artık tarafsız olmayan cumhurbaşkanına bağlı olan taraflı propaganda aracı haline gelen İletişim Başkanlığı’na basın kartı verme yetkisi veren bir yasa teklifi. Basını da basın kuvvetini de basın özgürlüğünü bir kenara itip saraya bağlayan bir yasa teklifi. 

"Açıkça kanunla düzenlenmesi gereken hususları, saraya bağlıyorsunuz"

Ben 10 maddede Anayasa’ya aykırılık çıkardım. Madde 9: Yargı yetkisi. Mahkemelere ait olan yargı yetkisini BTK’ya veriyorsunuz. Erişim engellenmesini ve içerik çıkarma yetkisini mahkemeden önce nasıl bir idari kurum olan BTK’ya verebilirsiniz? Nasıl İletişim Başkanlığı’na basın kartıyla ilgili düzenleme yönetmeliği çıkartma yetkisi verirsiniz? Siz nasıl Basın İlan Kurumu’na Genel Kurul’dan önce dijital mecradaki yönetmelik yetkisini verirsiniz? Açıkça kanunla düzenlenmesi gereken hususları yönetmelikle, yürütmeye saraya bağlıyorsunuz." (ANKA) 

TIKLAYIN: 'Sansür Yasası' TBMM Genel Kurulu’nda: 12 madde daha kabul edildi

TIKLAYIN: CHP'li Hakverdi'den 'Sansür Yasası' tepkisi: Saray padişahınız; İletişim Başkanlığı fetvacınız olmuş