CHP'li Çakırözer: Aynur Uyar cezaevinde göz göre göre ölüme terk edildi

CHP'li Çakırözer: Aynur Uyar cezaevinde göz göre göre ölüme terk edildi

Eskişehir Çifteler Cezaevi’nden Ayvalık Cezaevi’ne nakledilen şeker, kalp ve tansiyon hastası mahkum Aynur Uyar’ın nakledildikten sadece 10 gün sonra hayatını kaybettiği ortaya çıktı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Aynur Uyar’ın hasta olmasına rağmen izne çıkarılmadığını ve cezaevinde gerekli tedavisi yapılmadığını aktardı. Ayvalık Cezaevi’ndeki hak ihlallerini bu ‘cinayet gibi ölümden’ önce Meclis gündemine taşıdığını belirten Çakırözer, “Uyardık ama karşılık bulamadık, önlem alınmadı. Şeker, kalp ve tansiyon hastası Uyar cezaevindeyken durumunun daha da kötüleşti, buna rağmen hastaneye götürülmedi ve rapor verilmedi, Uyar göz göre göre ölüme terkedildi” dedi.

Eskişehir Çifteler Cezaevi’nden Ayvalık Cezaevi’ne nakledilen şeker, kalp ve tansiyon hastası mahkum Aynur Uyar’ın hayati tehlikesi olmasına rağmen tahliye edilmemesi hayatına mal oldu. Aynur Uyar, ailesinin tüm taleplerine karşın izne bile çıkarılmadı, Ayvalık Cezaevi’ne nakledildikten 10 gün sonra, 19 Temmuz’da yaşamını yitirdi.

"Taleplere rağmen izne çıkarılmadı, hastaneye götürülmedi"

Eskişehir Çifteler Cezaevi’nden Ayvalık Cezaevine nakledilen hasta mahkum Aynur Uyar’ın ailesi ve avukatıyla iletişime geçen Çakırözer, Uyar’ın cezaevinde yaşadıklarını kamuoyu ile paylaştı.

Uyar’ın Çifteler Cezaevi’ndeyken sıkıntılar yaşadığını, ailesi ve avukatının izne çıkarılmasına ilişkin defalarca talepte bulunduğunu aktaran Çakırözer, “Ailesi, hasta mahkum Uyar’ın Ayvalık Cezaevi’ne naklinden sonra sağlık durumunun daha da kötüleştiğini, bir ayağının kangren olduğunu söylüyor. Nakil işlemleri yapılmadan önce hastaneden rapor için talepte bulunuluyor ama izin raporu verilmiyor. Şeker, tansiyon, kalp hastası bu kadın nakledildiği Ayvalık Cezaevi’nde 2. katta yatırılıyor. Cezaevine naklinden 10 gün sonra fenalaşan Uyar, hastaneye kaldırılıyor ama durumu kötü olmasına rağmen sabah tekrar cezaevine getiriliyor. O sırada cezaevi idaresince apar topar izne çıkarılıyor ve ailesine gelin alır deniliyor. Ama aile gidene kadar mahkum Uyar kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiriyor” dedi.

"Uyardık, önlem alınmadı"

Kapatılan Eskişehir Çifteler Kadın Açık Cezaevi’nden Ayvalık Cezaevi’ne 135 kadın ve 8 çocuğun nakledilmesinin ardından Ayvalık Cezaevi’ndeki hak ihlalleri ile ilgili uyarıda bulunduğunu anımsatan Çakırözer, “Aynur Uyar’ın ölümünden önce uyarmıştık. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e soru önergesi vermiştik ama karşılık bulamadık. 3 gün sonra da bu cinayet gibi ölüm gerçekleşti, Uyar göz göre göre ölüme terk edildi” dedi.  

"Neden rapor verilmedi?"

Hasta mahkum Aynur Uyar’ın şüpheli ölümünü Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt aradı:

Çifteler Cezaevi’ndeyken hastalığı gözle görünür şekilde belli olan hasta mahkum Aynur Uyar’a ailesinin ve avukatlarının tüm başvurularına rağmen neden rapor verilmemiştir?

Çiftler Cezaevi’nden Ayvalık Cezaevi’ne nakledilen Aynur Uyar’ın nakil işlemleri öncesinde sağlık durumu nasıldı?

Hem şeker, hem tansiyon, hem de kalp hastası olan bu mahkum nakledildiği Ayvalık Cezaevi’nde neden ikinci kata konulmuştur?

Mahkum Uyar’ın nakil işlemleri yapıldıktan sonra Ayvalık Cezaevi’nde gerekli tedavileri yapılmış mıdır?

"Sorumlular hakkında işlem yapılacak mı?"

Ayvalık Cezaevi’ndeyken kaç gün doktor görmüş, kaç kez hastaneye götürülmüştür?

Daha önce defalarca talep edilip izin çıkmamasına rağmen, hastaneye götürülüp cezaevine geri getirildiği gün bu hastaya izin verilmesi tesadüf müdür?

Hasta mahkumun ölümüne ilişkin ihmali olan cezaevi yönetimi ve sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

Cezaevlerindeki ağır hasta tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

2002-2019 yılları arasında cezaevlerinde kaç tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirmiştir? Bu kişilerin ölüm nedenlerine göre dağılımı nedir?

Bakan Gül'e çağrı

Çakırözer Adalet Bakanı Gül’e yaptığı çağrısında hasta mahkum Aynur Uyar’ın şüpheli ölümüne ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesini ve sorumlular hakkında derhal işlem yapılmasını da istedi. Çakırözer, “Cezaevleri alarm veriyor. Hak ihlallerine ilişkin iddialar her geçen gün artıyor. Sorun giderek derinleşiyor. Acilen önlem alınmalı, sorumlular tespit edilmeli” dedi.