CHP'li Emir'den Sağlık Bakanlığı'nın 'evde tedavi' uygulamasına: Çaresizlikten!

CHP'li Emir'den Sağlık Bakanlığı'nın 'evde tedavi' uygulamasına: Çaresizlikten!

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, başkentte yoğun bakım üniteleri dolduğu için Koronavirüs vakalarına evde ilaç tedavisine başlandığını belirterek, “Hastaneler dolmuş durumda, filyasyon çalışanları, sahada temaslı hastalara yetişemez durumda. Bakanlık, çaresizlikten evde ilaç tedavisine başladı" dedi.

TIKLAYIN - Sağlık Bakanlığı'ndan Koronavirüs'te yeni filyasyon uygulaması: Evde tedavi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, başkentte yoğun bakım üniteleri dolduğu için Koronavirüs vakalarına evde ilaç tedavisine başlandığını belirterek, “Hastaneler dolmuş durumda, filyasyon çalışanları, sahada temaslı hastalara yetişemez durumda. Bakanlık, çaresizlikten evde ilaç tedavisine başladı" dedi. CHP’li Emir, ilaç tedavisi konusunda, “Belli ilaçlar herkese verilemez, hastanın EKG, kan biyokimya testlerinin yapılması gerekir” uyarıda bulundu.

Yazılı açıklama yapan CHP’li Emir, Sağlık Bakanlığı’nın filyasyon algoritmasını da değiştirdiğinin altını çizerek, “Sağlık Bakanlığı, Ankara alarm veriyor uyarımızı ciddiye almadı. Rakamları çarpıtarak, halkı yanıltmaya çalıştı ancak, gelinen durum ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu. İl sağlık müdürlükleri, özellikle büyükşehirlerde filyasyon çalışanlarına, ‘belirtisi olan hastalara test yapmak ve hastaneye yönlendirmek yerine, tetkik ve tahlil yapmadan doğrudan ilaç tedavisine başlayın' talimatı veriyor” ifadelerini kullandı.

"Belli ilaç herkese verilmez"

Kendisinin de hekim olduğunu hatırlatan Emir, her hastaya her ilacın verilemeyeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Belli ilaçlar herkese verilemez, hastanın EKG, kan biyokimya testlerinin yapılması gerekir. Bu yapılmaksızın direkt filyasyon çalışanlarının, şikayet üzerine bu ilaçları vermesi tıbben de kabul edilemez. Bakanlık, ipin ucunu kaçırdı ve çaresizlikten evde ilaç tedavisine başladı. Sağlık Bakanlığı, vaka sayılarını gizlemeye çalışırken, vaka sayıları o kadar artmış durumda ki; sahadaki filyasyon çalışanlarından aldığımız bilgiye göre, bu ekipler temaslı vakalara yetişemez durumda ve takviye istiyorlar.

"Ankara'da işler iyiye gitmiyor"

Öte yandan Ankara'da yapılan pandemi değerlendirme toplantısının ardından İl Sağlık Müdürlüğü, hastanelerden klinik servis yatağı sayısının en az yüzde 50'sinin Covid yatağı olarak ayrılmasını, boş yoğun bakım yataklarının tamamının Covid yoğun bakım yatağı olarak ayrılmasını ve ilçe devlet hastanelerinin yoğun bakım hastaları dışında hasta sevkinin yasaklanması talimatını verdi. Aynı zamanda elektif dahili yatışlar ertelenirken elektif cerrahi vaka alımları da durduruldu. Ankara’da işler maalesef iyi gitmiyor. Ameliyatların ertelenmesi, yüzde 50 yatağın ayrılması, yoğun bakımların tamamının COVID için ayrılması aslında pandeminin kapasiteleri zorlayacak hale geldiğini söylüyor. Ayrıca bakanlık dış ilçelerden eğer yoğun bakımda yatmayacaksa, merkeze hasta sevkinin durdurulmasını istiyor. Kendi olanaklarınızla tedavi edin demek, kapasitenin sıkıştığının bir diğer işaretidir.”