CHP'li Erdoğan Toprak: İki ay daha seçim tartışması ülkeyi batırır, kriz dönemine sürükler

CHP'li Erdoğan Toprak: İki ay daha seçim tartışması ülkeyi batırır, kriz dönemine sürükler
Bülent Ecevit başkanlığında kurulan koalisyon hükûmetinde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan, şu anda CHP İstanbul Milletvekili olan Erdoğan Toprak, iktidarın İstanbul’daki seçimleri iptal etmesi durumunda ülkenin içinden çıkılamaz bir hale geleceğini belirterek, “Türkiye’yi seçime götürecek hiçbir neden yok. 2 ay daha seçim tartışmaları ve seçim ekonomisi ülkeyi batırır” dedi.

İktidarın bir an evvel akılcı, ulusal çıkarları önemseyen politikaya dönmesi gerektiğini anlatan Toprak, “Komşularımızla hızla barışmalı, siyasi ve ekonomik işbirliğini güçlendirerek sınırlarımızın güvenliğini güvence altına alarak ekonomik kayıpları telafi yoluna gitmeliyiz. Sonra ise demokratikleşme ve hukuk devleti reformları hayata geçirilmeli. Kurtuluş, bu reçetede” diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Ai Açar'ın sorularını yanıtlayan Erdoğan Toprak'ın açıklamalarından bir bölümü şöyle:

Seçimin iptal edilmesi halinde bunun Türkiye’ye yansıması nasıl olur?Böyle bir şeye kesinlikle ihtimal vermiyorum ve konuşmayı dahi doğru bulmuyorum. YSK bugüne kadarki kararlarının, içtihatlarının arkasında duracaktır diye düşünüyorum. Ancak tersi bir kararın sonuçları hem içeride hem dışarıda çok vahim olur. İktidar bunun altında kalır. Kalkamaz. 16 milyon nüfuslu, dünya metropolü İstanbul’da seçimi şaibeli ilan etmek, oy kullanan 10 milyona yakın seçmenin iradesini yok saymak, ne milletimize ne dünyaya izah edilemez. Yüzlerce polisin oy verenlerin kapısını tek tek çaldığı, kimseye inandırıcı gelmeyen bahanelerle seçim iptali için uğraşan bir iktidar görüntüsü ile, ne ekonomik ne de hukuksal reforma kimse inanmaz. Bugün ülkemizdeki ekonomik kriz bir güven krizidir, son 10 gündür yaptıkları ile iktidar bu krizi her gün derinleştiriyor. Türkiye ekonomisi bunu kaldırmaz. 2 ay daha seçim tartışmaları ve seçim ekonomisi ülkeyi batırır.- Türkiye ekonomisinin durumunu nasıl görüyorsunuz? Ekonomide Türkiye’yi nasıl bir tablo bekliyor?Türkiye ekonomisinin bir çöküş sürecinde olduğu uzun süredir görülüyor. Üretim ve kapasite kullanımı geriliyor. Açıkladıkları ekonomik reform paketinin içi boş. Bankalar zor durumda. Kamu bankalarının içini boşalttılar. Şimdi, 28 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) verip ayağa kaldırmaya çalışacaklar. Bu önlem, 2001 krizinde uygulanan model. Varlık Fonu’nu Çin piyasalarından 1 milyar dolar borçlandırıyorlar. Türkiye ekonomisini getirdikleri nokta sürdürülemez ve yönetilemez bir noktadadır. Güveni bitirdikleri için kaynak girişi durdu. Seçimin sonucunu tanımama, seçim yenileme gibisinden bir süreç de eklenirse, asıl büyük çöküş ve ekonomik felaket o zaman ülkemizi yıllarca altından kalkamayacağı bir kriz dönemine sürükler.