CHP'li Gürer'den Bakan Nebati'ye "EYT" tepkisi: Bakanın sorunu tiye alan yaklaşımı iktidarın samimiyetsizliğini gösterdi

CHP'li Gürer'den Bakan Nebati'ye "EYT" tepkisi: Bakanın sorunu tiye alan yaklaşımı iktidarın samimiyetsizliğini gösterdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, sorunu tiye alan yaklaşımının iktidarın samimiyetsizliğini gösterdiğini söyledi. Gürer,  "Bakana, TBMM'de sözlerinden dolayı belki özür diler diye düşünüp soru da yönelttik. Bakan, EYT için tavrından vazgeçmemiş ki bir açıklama gereği duymadı" dedi.

Gürer, çalışma yaşamındaki sorunlara dikkat çektiği Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Nebati’ye emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili sorular yöneltti.

Gürer, EYT’lilerden taşeron işçilere, intibak düzenlemesinden aylık bağlama oranının artırılmasına ve ilaçta KDV’nin kaldırılması gibi konulardaki beklentilere dikkati çekti.

"Emeklilik hakkı şartsız verilmeli"

Gürer, Nebati’ye, “Prim ve gününü tamamladığı hâlde haksız biçimde yaş şartıyla mağdur edilen EYT'lilerin 20 yıldır beklentisi olan emeklilik hakkının şartsız verilmesi için; taşeron firmada kalan, hizmet alım sözleşmesine takılan tüm taşeron işçilerin kadro haklarının verilmesi için; mevsimlik, geçici, daimi işçiler ile belediye şirketleri ve KİT çalışanlarının kurum kadrolarına alınması için gerekli kaynak bütçeden ayrılmış mıdır?” diye sordu. Gürer, en düşük emekli maaşının asgari ücrete endekslenmesi gerektiğini belirterek,  intibak düzenlemesi yapılmasını istedi.

Gürer, aylık bağlama oranının artırılması ve ilaç katkı payının kaldırılması için de herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.

"Seçim yaklaşınca tavır değiştirip 'EYT sorununu çözeceğiz' dediler"

Gürer, EYT olarak tanımlanan, "işe giriş sonrası emeklilik şartları değiştirilenler" ile ilgili şunları söyledi:

 ”20 yıldır AKP iktidarları, çözüm üretmedi. EYT'liler için, 'türedi' diyen Cumhurbaşkanı, 'seçim kaybetsem dahi' bu bağlamda çözüm üretmeyecekleri söyledi. Seçim yaklaşınca tavır değiştirip, 'EYT sorununu çözeceğiz' dediler. Bakan ve grup başkanvekilleri, 'aralık ayında kanun teklifi TBMM'ye gelecek' dediler. Görünen o ki kanun teklifi de bu ay gelmeyecek. Bakan, Cumhurbaşkanı danışmanı iken de, 'EYT'ye çalışıyoruz' demişti, bir türlü çalışma bitmedi. EYT'lilerin sabrı taştı. Son olarak EYT için soru yöneltilen Hazine ve Maliye Bakanı'nın, sorunu tiye alan yaklaşımı, iktidarın samimiyetsizliğini gösterdi. Bakan TBMM de sözlerinden dolayı belki özür diler diye düşünüp soru da yönelttik. Bakan, EYT için tavrından vazgeçmemiş ki bir açıklama gereği duymadı." 

Gürer, AKP iktidarının, EYT'liler için gerekli kanunu bir an önce Meclis'e getirmesi gerektiğini ifade etti.

Nebati'ye her seçim öncesi Niğde'ye yapılacağı söylenen Niğde Havaalanı sorusunu da yönelten Gürer,  "20 yıldır her seçim öncesi söz verip yapmadığınız Niğde Havaalanı için 2023 bütçesinden bir kaynak ayrılmış mıdır?” dedi.