CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Bir ülke düşünün ki yapılan ameliyat sayısı son 20 yılda yüzde 133 artsın. Bir ülke düşünün ki özel hastanede gerçekleştirilen operasyon sayısı yüzde 1, 5, 10 değil, tam yüzde 539 artsın. Böyle bir ülkede sağlıklı bir yaşamdan bahsedilebilir mi Sayın Bakan’ım? ‘Ne kadar hasta, o kadar para’ diyerek özel sektörce işletilen şehir hastaneleri, şifa kaynağı değil, dert yumağı oldular. İktidarınız sınıfta kaldı ama siz hâlâ kopya çekerek geçmenin peşindesiniz, bizim gördüğümüz” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde söz alan Gamze Akkuş İlgezdi, Fahrettin Koca’ya hitaben şunları söyledi:
“Bütçeler, gelişmiş demokrasilerde yaşamın, sağlığın ve tam iyilik halinin sigortasıdır. Öncelikle bakın, bu bütçe teklifinin merkezinde insan yok, binalar var. Fırsat eşitliği yok, sermayenin kayrılması var. Kamucu bir anlayış yok, özel sektörü gözeten çıkarcılık var. Ne yazık ki refah devlet yok, rantiye var. Evet, bu bütçede sarayın baskısı var. Kısacası, bugün son derece sağlıksız bir sağlık bütçesini görüşüyoruz. Hatırlatmak isterim; iktidarınızla sağlıkta sosyalizasyon yaklaşımı terk edildi. Kamu kaynaklarının sağlık sektöründe etkin ve verimli kullanımı, mali bakımdan Hazine’ye bir yük görüldü. Yine, ‘Sağlık Hazine’ye yük olmaz. Bu düşüncenin bedeli ağır olur’ dedik. İktidarınız tereddüt etmeden halk sağlığını piyasanın emrine verdi.
Tablo ortada; yurttaşların tedavi, ilaç ve benzeri sebeplerle cebinden yaptığı harcama bugün 40 milyar lirayı geçti. Oysa 2023'te şehir hastanelerini işleten 8 müteahhide 47 milyar liralık kaynak transferi yapılabildi. Bakın, bu rakam, 7 bakanlığın bütçesinden daha fazla. Bu bütçeyi hazırlayanlar, çok açık ki halkın değil sermayenin cüzdanını gözetmiş. Sayın Bakan’ım, 84 milyonun hayatı bu müteahhitlerden daha değersiz değil. Görünen o ki iktidarınız için değersiz. Biz böyle anlıyoruz. Çünkü şehir hastanelerinin getirdiği mali yük nedeniyle bakanlığınıza bağlı ambulansların kasko ve sigortasının zamanında yaptırılmadığını unutmadık.
Bir ülke düşünün ki yapılan ameliyat sayısı son 20 yılda yüzde 133 artsın. Bir ülke düşünün ki özel hastanede gerçekleştirilen operasyon sayısı yüzde 1, 5, 10 değil, tam yüzde 539 artsın. Böyle bir ülkede sağlıklı bir yaşamdan bahsedilebilir mi Sayın Bakan’ım? ‘Ne kadar hasta, o kadar para’ diyerek özel sektörce işletilen şehir hastaneleri, şifa kaynağı değil, dert yumağı oldular. İktidarınız sınıfta kaldı ama siz hâlâ kopya çekerek geçmenin peşindesiniz, bizim gördüğümüz.
Sayın Bakan’ım, muhtemelen bürokratlarınız bu eleştirilere ‘Haksız’ diyecek. ‘Bütçeyi yüzde 153 artırdık’ diyecek. Ama sizi uyarmak isterim, AKP oylarıyla yasalaşan dezenformasyon yasasına göre ‘Bütçeyi artırdık’ demek artık bir suç unsurudur. Niye mi? Bu bilgi doğru olmadığı gibi, kamu düzeni ve genel sağlığa da aykırıdır. Çünkü bakanlığınızın genel bütçe içindeki payı 2022'ye kıyasla daha azalmıştır; 6,63 olan pay, 6,56'ya düşmüştür. Son olarak; Dünya Sağlık Örgütü, bütçeden sağlığa ayrılan payın en az yüzde 10 olmasını önermektedir.” (ANKA)