CHP’li Özel, Cumhurbaşkanı’na grev erteleme yetkisi veren düzenlemenin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi

CHP’li Özel, Cumhurbaşkanı’na grev erteleme yetkisi veren düzenlemenin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na; Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda Cumhurbaşkanı’na grev ve lokavtların ertelenmesi yetkisini veren düzenlemenin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi.  Teklifin gerekçesinde; “Bu kanun teklifinde Cumhurbaşkanına tanınmış bu yetkinin mevzuattan kaldırılması ve bir tek kişinin kötü niyetli olarak grev ertelemesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” denildi.

Özel; TBMM Başkanlığı’na Sendikalar ve Toplu İş Sözleşme Kanunu’nda değişiklik öngören bir kanun teklifi verdi. Teklifte; Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63 maddesinin yürürlükten kaldırılması öngörüldü. Özel, teklifinin gerekçesinde şu değerlendirmeleri yaptı:

"Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63’üncü maddesi, grev ve lokavtların Cumhurbaşkanınca ertelenebilmesine olanak tanımaktadır. Son olarak 24 Ocak 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6724 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kocaeli ili Çayırova İlçesinde Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararı, milli güvenlik bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmiştir. 2022 yılında yine Cumhurbaşkanı Kararıyla Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi’de Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş sendikalarının görevleri ertelenmiştir. Özellikle OHAL döneminde bu yasaklama kararı kötü niyetle kullanılmış ve çok sayıda grev ertelenmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde 20 ayrı grev erteleme kararı verilmiş, 200 bine yakın işçinin grev hakkı elinden alınmıştır.

"Demokrasi görüntüsü değil"

 Grev hakkı, işçilerin insana yakışır ve sürdürülebilir bir yaşam sürmeleri için vazgeçilmez ve en temel işçi haklarındandır. Örgütlenme özgürlüğüne ve grev hakkına iktidardan ve yürütme organından müdahale edilmesi, demokrasiyle bağdaşmamaktadır. Türkiye’de sendikal haklara ve grev hakkına idari kararlarla ya da mevzuat değişiklikleriyle müdahale edilmesi demokrasi görüntüsü değildir. İşçiye düşman, işçi hakkını savunmayan bir siyasi iktidarın yönetiminde, Türkiye’deki işçi sınıfı, gelişmiş demokrasilerde işçilerin on yıllar öncesinde kazandığı hakların bir bölümüne hala sahip değildir. Anayasa Mahkemesi’nin Birleşik Metal-İş’in başvurusu üzerine verdiği ve 20/7/2018 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararında da, ‘ilgili kanun maddesinde yer alan terimlerin anlamlarının ikna edici bir gerekçe olmaksızın çok geniş bir şekilde yorumlanması, bütün grevlerin milli güvenliği bozabileceği sonucuna ulaştırabilecek ve Anayasal haklara demokratik toplumda gerekli olmayan ve ölçüsüz müdahalelere yol açabilecektir’ ifadeleri kullanılmış, grev erteleme kararları için ikna edici bir açıklama getirilmediği vurgulanmıştır.

Türkiye’de işçilerin ve kamu personelinin haklarını elde edebilmeleri ancak ve ancak güçlü sendikalar ve bu sendikaların imzaladığı hakkaniyetli toplu iş sözleşmeleriyle mümkündür. Dolayısıyla çalışma yaşamına yönelik bütüncül bir mevzuat değişikliğini gözden geçirmek gerekmektedir.                            Ancak, Cumhurbaşkanına tanınmış grev ve lokavt erteleme yetkisi, işçilerin haklarına erişimini engellemektedir. Ayrıca bu yetkinin sürekli ve kötü niyetli kullanılması örgütlenme özgürlüğüne müdahalenin önünü açmaktadır. Tüm bu gerekçelerle, bu kanun teklifinde Cumhurbaşkanına tanınmış bu yetkinin mevzuattan kaldırılması ve bir tek kişinin kötü niyetli olarak grev ertelemesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.”

Özel’in kanun teklifinde, yürürlükten kaldırılması istenen düzenlemede; “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya millî güvenliği, bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar” hükmü yer alıyor.  (ANKA)

TIKLAYIN | Erdoğan, işçilerin grevini, 'milli güvenliği bozduğu' gerekçesiyle erteledi!

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli’nde işçilerin başlattığı grevi, ‘milli güvenliği bozduğu’ gerekçesiyle 60 gün erteledi. Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Resmî Gazete'de isimlerinin kullanıldığı söz konusu tesisin 5 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Green Transfo Energy Turkey Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne satışı gerçekleştirildiğini, MESS, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı nezdinde gerekli bilgilendirmeler ve düzeltme taleplerinin iletildiğini açıkladı.

Schneider Electric: Söz konusu tesisin satışı 5 Ocak'ta  gerçekleşti

Schneider Electric Resmî Gazete'de yayımlanan kararının ardından yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Schneider Electric olarak operasyonlarımızı sürdürülebilir değerler doğrultusunda, herkes için fayda sunacak şekilde yürütürken, çalışanlarımızın mutluluğu, esenliği ve refahını da temel sorumluluğumuz olarak görüyoruz.

Manisa fabrikamızda Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS tarafından yürütülen toplu iş sözleşmesi süreci, 19 Ocak 2023 tarihinde tamamlanmıştır. Değerlerimiz paralelinde çalışanlarımızın mutluluğu, ülkemizin üretkenliği ve sosyal huzuru gözeten bir şekilde neticelendirilmesi için kurum olarak tüm sorumluluklarımızı yerine getirmiş bulunuyoruz.

Haberlerde beş üye işletmenin bağlı olduğu 11 fabrikadan biri olarak adı geçen ve geçtiğimiz dönemde Schneider Electric’in çatısı altında Kocaeli’nde faaliyet gösteren, Schneider Enerji Endüstrisi San Tic AŞ ünvanlı tesisin ise 5 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Green Transfo Energy Turkey Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne satışı gerçekleşmiştir. İlgili tesis, bu tarih itibariyle Schneider Electric yönetimi ve sorumluluğundan çıkmıştır. Devir sürecinde, bu fabrikadaki tüm çalışanların hakları tam ve eksiksiz olarak sağlanmış olup sorumluluklarımız tümüyle yerine getirilmiştir. İlgili tesisin yeni unvanı ve hissedar yapısı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nin 17 Ocak 2023 10749 sayılı baskısının 862. Sayfasında ilan edilmiştir.

Toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı alınmış olan ve ardından da 6724 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile grev kararı 60 gün süreyle ertelenen şirketin Schneider Electric Türkiye ile herhangi bir ilişiği bulunmamaktadır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına MESS, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı nezdinde gerekli bilgilendirmeler ve düzeltme taleplerimiz tarafımızca yapılmakta olup, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."