CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "AKP’nin yanlış politikaları hem fırıncıyı hem vatandaşı ekmeğinden etti. Ekmek olmadan karın doymaz, sofrasında ekmeği eksik olmayan bir toplumuz" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, fırıncıların yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı. Purçu, un ve elektrik başta olmak üzere artan maliyetler, ruhsatsız çalışan fırınlar, AVM’ler ve zincir marketlerle rekabet edemeyen fırıncı esnafının yaşadığı problemleri dile getirdi.
Purçu, “Fırıncı esnafı tükettiği unu aynı fiyattan yerine koyamıyor, una her gün zam geliyor. Eskiden 3-4 ay vade ile aldığı unu birkaç gün vade bile yaptıramıyor. Maliyetler geçtiğimiz yıla göre iki üç hatta dört kat artmış durumda. Esnaf elektrik faturasını dahi ödemekte zorlanıyor. AKP’nin yanlış politikaları hem fırıncıyı hem vatandaşı ekmeğinden etti. Ekmek olmadan karın doymaz, sofrasında ekmeği eksik olmayan bir toplumuz, bir ailenin günlük 5 ekmek tükettiğini düşünülürse günde 25 lira demektir, dar gelirli ekmeyi bile sofrasına koyamaz hale geldi” dedi.
Ekmek girdi maliyetinin 1 yılda yüzde 180 ile yüzde 400 oranlarında arttığını belirten Purçu, “Fırıncı ne yazık ki vatandaş ile karşı karşıya bırakılmıştır. En düşük maliyet hesabı ile bile yıllık ortalama yüzde 180 artış yaşanırken; Kasım 2021’den bu yana 1 kilogram ekmek fiyat tarifesi artış oranı yüzde 64,75’dir” diye konuştu.
Ekmek Sanayi İşverenler Sendikasının verdiği bilgiye göre sadece İstanbul’da faaliyet gösteren 4 bin işletmeden ortalama 2 bin 300‘ünün yasadışı ekmek üretimi yaptığını dile getiren Purçu, bu durumun haksız rekabete neden olduğunu, işini hakkıyla yapan esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.
Purçu, “Fırınların denetimi sıklaştırılmalı ve ruhsatsız fırınlar derhal kapatılmalıdır. Ekmek üreticisini zorda bırakan mevzuatlar acilen düzeltilmelidir. Bu sayede yasal faaliyet yürüten fırınların kapasitesi artacak; daha çok ekmek satacak. Bu da fırınların maliyetini azaltacaktır. Biz fırıncılar maliyetleri karşılamıyor demişken, güne elektriğe konutlarda ve tarımda yüzde 20, sanayide yüzde 50 zamla uyandık. Öte yandan konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20.4, sanayi ve elektrik üretimi ile küçük ve orta işletmelerde kullanılan doğalgaza da yüzde 50 zam geldi” ifadelerini kullandı.