CHP'li Tekin: Her 100 bin çocuktan bin 500'ü suça sürüklenmiş durumda

CHP'li Tekin: Her 100 bin çocuktan bin 500'ü suça sürüklenmiş durumda

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılına ait “suça sürüklenmiş çocuk istatistiklerini” değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 224 bin 300 çocuk güvenlik birimleri ile tanışmak durumunda kalmış. Bu sonuç, çarpıcı ve bir o kadar da utandırıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. İşin özeti, Türkiye’deki her 100 bin çocuktan bin 500'ü suça sürüklenmiş durumda. Bu rakamlar ülkemize yakışmıyor. Adalet sistemi çocuklar için cezalandırıcı bir hale dönüştü” dedi.

CHP'li Tekin, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılına ait “suça sürüklenmiş çocuk istatistiklerini”, ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kaybolan çocuk verilerini artık açıklamadığına da dikkati çeken Tekin; son 10 yılda kaybolan çocuk sayısının dünyada bir ülkenin nüfusu kadar olduğunu da söyledi. Tekin, şöyle konuştu:

"2021’de 32 bin 131 çocuğa hapis cezası kararı verildi"

Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 224 bin 300 çocuk güvenlik birimleri ile tanıştı. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün istatistikleri çarpıcı ve bir o kadar da utandırıcı gerçekleri ortaya koyuyor. Çocuklarımız elbette rakamlardan ibaret değil. Ancak verilere göre, Türkiye’deki her 100 bin çocuktan bin 444’ü suça sürüklenmiş durumda. Bu rakamlar ülkemize yakışmıyor.

Adli istatistik verilerine göre; 2021’deki yargılamalarda çocuklar hakkında 32 bin 131 hapis cezası kararı veriliyor. Toplam 9 bin 30 çocuğa verilen hapis cezası ertelenirken, 28 bin 574 çocuk da adli ve idari para cezası alıyor. Bu veriler, adalet sisteminin çocuklar için cezalandırıcı bir hale dönüştüğünün somut göstergesi. Bu çocukların korunmaya ihtiyaçları var.  Bu kadar kolay hapis cezası ve tedbir kararı verilmesi son çare olması gerekirken çocukları hapsediyoruz, bunun sonucunda çocuklar çok daha büyük hak ihlallerine maruz kalıyorlar.

"Top oynaması gerekirken ne yazık ki suça bulaşmış"

TÜİK, kaybolan çocuk verilerini artık paylaşmıyor. Uzun yıllardır soru önergeleriyle kaybolan çocuklarımızın akıbetlerini sormaya devam ediyoruz. 2016 yılından itibaren istisnasız her yıl soru önergeleriyle ‘Bu yıl kaç çocuğumuz kayıp' diye sorduk. Sorularımızın hiçbirine cevap verilmedi. 2019 yılından itibaren maalesef TÜİK verilerini kapattı ve kayıp çocuklarımızın akıbetini bilmekte mümkün olmadı. Bizim hesaplarımıza göre son 10 yılda adeta neredeyse bir ülkenin nüfusu kadar kayıp çocukla karşı karşıyayız.

Özellikle bu ekonomik krizle beraber bir başka sorun yaşıyoruz. 250 bine yakın çocuğumuz suça bulaşmış. O çocukların okulda olması gerekirken sahada top oynaması gerekirken ne yazık ki suça bulaşmış. Kimileri cezaevinde yatıyor kimileri büyük olasılıkla tekrar cezaevlerine girecek. Neden? Niçin? Niye? Büyük devletler insanlarını, çocuklarını iyi yaşatan devletlerdir. Bunu mutlaka yeniden ele almamız lazım. Bu sürdürülebilir bir durum değildir.

"Hem emniyet hem de muhtarlıklar durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor"

Ülkemizde, çocuklar tarafından işlenen suçlara bakınca genelde ekonomik nedenlerle, hırsızlık gibi malvarlığına karşı işlenen suçlar karşımıza çıkıyor. Tabii bunun dışında çevresel ve ailedeki ihmaller ve rol modelleri gibi nedenlerle suça sürüklenen çocuklar da var. Ülkemizin bu acı gerçeğini devamlı gündemde tutmamız gerekiyor.

Birebir mahalle çalışmalarında da yapmış olduğumuz özellikle ve özellikle büyük şehirlerin çeperlerinde, İstanbul'da bazı ilçelerin isimlerini vermek istemiyorum ama hem emniyet kayıtlarına hem de muhtarlıklara sorduğunuzda durumun ne kadar vahim olduğunu hep beraber görebiliriz."

Gürsel Tekin'in paylaşımına göre, 2021'de suça sürüklenerek mahkumiyet alan çocukların illere göre dağılımı şöyle: