CHP'li Torun: Bugün iklim krizi çok büyük değilse, CHP’li belediyeler sayesinde

CHP'li Torun: Bugün iklim krizi çok büyük değilse, CHP’li belediyeler sayesinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Belediyelerimiz, geleceği planlıyorlar. CHP’li belediyeler tarımda, enerjide, çevrede varlar, yenilenebilir enerji konusunda, temiz enerjiyi üretebilmek için yoğun çaba içindeler. Bugün iklim krizi çok büyük değilse, CHP’li belediyeler sayesinde” dedi.

Karşıyaka Belediyesi’nin iklim değişikliğini ve dünyanın geleceğini tehdit eden bu krize karşı yerel yönetimler düzeyinde yapılması gerekenleri konuşmak, konuya ilişkin bir yol haritası belirlemek amacıyla öncülük ettiği “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı-Belediyeler Buluşması”nın üçüncüsü, Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde Bursa’da yapıldı.

"İklim krizi, temelde insan hatasından kaynaklanıyor"

Açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, iklim krizinin hayatın her alanını etkileyen bir konu olduğuna dikkat çekti. Küresel ısınma, ekolojik dengenin bozulması ve kuraklığın yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladığını belirten Başkan Erdem, “Bugün bizi bekleyen iklim krizi, temelde insan hatasından kaynaklanıyor. Eğer toplumların bunu fark etmesini sağlayabilirsek, bu gidişi değiştirebiliriz. Krizi durduramasak da, şiddetini azaltabiliriz” dedi.

Nilüfer’de bu konularda farkındalık oluşturmak için özel bir çaba sarf ettiklerini vurgulayan Erdem, içinde bulunulan süreçte tarımın stratejik öneme sahip olduğunu belirterek Nilüfer Belediyesi olarak bu konuda yaptıklarını paylaştı.

Üretime destek çabalarını sürdürürken, iklim krizi hakkında farkındalık oluşturacak çalışmalar da yaptıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Erdem, atık yönetimini geri dönüşümü esas alan bir anlayışla yürüttüklerini söyledi. Türkiye’de ilk kez bir belediye olarak Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi’ni kurduklarını ifade eden Erdem, 1 megavat kapasiteli Arazi Tipi Güneş Enerji Santrali kurma hazırlığı içinde olduklarını da anlatarak, şu sözlerle çağrıda bulundu:

“Bunlar bizim çabalarımız, yapılacak çok şey var elbette. Son söz olarak diyorum ki dünya hepimize yeter, akıl ve bilimin ışığında, doğa ile barışık yaşarsak, üretime yönelir kendi potansiyelimizi hayata geçirirsek tüm krizleri aşabiliriz.” 

"Bugün iklim krizi çok büyük değilse, CHP’li belediyeler sayesinde"

Yaşanılan konforun bedelinin ağır olduğuna dikkat çeken Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediyelerin iklim ve eneri kriziyle ilgili yoğun bir çaba içinde olduklarını söyledi. CHP’li belediyelerin merkezi iktidarın çözüm bulmadığı pek çok soruna el attığını söyleyen Torun, “Belediyelerimiz, geleceği planlıyorlar. CHP’li belediyeler tarımda, enerjide, çevrede varlar, yenilenebilir enerji konusunda, temiz enerjiyi üretebilmek için yoğun çaba içindeler. Bugün iklim krizi çok büyük değilse, CHP’li belediyeler sayesinde” diye konuştu.

Buluşmada yer alan belediye başkanları da şimdiye kadar iklim kriziyle mücadele için hayata geçirdikleri projeleri ve bundan sonra yapmayı planladıkları projeleri paylaştı.

"Yapılacak ilk iş su, enerji ve gıda krizini yönetmek"

İklim değişikliği ve sürdürülebilir enerji için Başkanlar Sözleşmesi'ne imza koyduklarını belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu kapsamda yaptıkları çalışmalara sivil toplumu da dahil ettiklerini söyledi. Avrupa Birliği’nin çevre ve iklim kriziyle mücadele için ortaya koyduğu hedefleri Bodrum’da gerçekleştirmekte kararlı olduklarını belirten Aras, akıllı şehir ve dijitalleşmenin, enerji verimliliği ile karbon emisyonunu azaltma noktasında önemli olduğuna değindi.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da, “Kadıköy Belediyesi dünyanın ortak sorunu haline gelen küresel iklim krizi ile mücadeleye yönelik Sürdürülebilir Enerji ve İklim Adaptasyon Eylem Planlarını 2018 yılında hazırladı ve 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 40 oranında azaltmayı taahhüt etti” diye konuştu. Yağmur suyu ve gri suların yeniden kullanımına yönelik başlattıkları projeyi anlatan Odabaşı, Atıksız Yaşam Dükkanı, Atıksız Yaşam Sokağı, Kent Bostanları gibi projeleri hakkında da bilgi verdi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilk yapılacak işin su, enerji ve gıda krizini yönetmek olduğunu belirterek, yer altı su rezervlerinin kullanımı, tarım alanlarının çoğaltılması, iklim dostu gastronomi anlayışının genişletilmesi gibi konular olduğunu belirtti. Tugay,  kent içinde tarımın hayal olmadığını belirterek, “Doğru yönetilirse kent içinde tarım başarılı olur. En iyi örnek Hollanda” dedi.

"İklim krizi konusunda şimdiden önlem alınmazsa çok geç kalınacak"

İklim kriziyle mücadele için karşı eylem planını hazırladıklarını kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise, “Bu hedefle, yeşil alanları 2024 yılına kadar kişi başına 19 metrekareye çıkarma hedefimiz var. Ayrıca bisiklet yolu ağımız giderek büyüyor. Bu konuda Türkiye’de ikinci ilçeyiz.  Çocukları, gençleri, iklim krizi konusunda bilinçlendirecek çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Seyhan’da önceliğin tarım olduğunu belirterek, tarımda enerji tasarrufu sağlamak için geliştirdikleri projelerden bahsetti.

İklim krizi konusunda şimdiden önlem alınmazsa çok geç kalınacağı uyarısında bulunan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ise yeşil alan konusunda en fakir ilçe olan Şişli’de yeşil alan oluşturmak için yaptıkları çalışmaları anlattı. 

Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu da Türkiye’de akıllı şehir projesini hayata geçiren ilk belediye olduklarını belirterek, akıllı binalarla ilgili bilgi verdi. (ANKA)