CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için projelerini anlatıyor. İstanbullunun cebinden çıkan dört kalemdeki harcamayı kısacaklarını belirterek, "İstanbul Büyükşehir belediyesinin sosyal yardım bütçesini tam üç katına çıkararak bu kaynağı vatandaşa sunacağız" dedi.
İmamoğlu’nun açıklamalarından başlıklar şöyle:
“İstanbullularda büyük bir umut ışığı görüyorum. İstanbul yeni bir başlangıca hazırlanıyor.
"Çok önemli dört harcama kaleminde İstanbul'un cebinden çıkan parayı azaltacağız. İstanbullunun gıdaya, ulaşıma, eğitime ve suya harcadığı parayı azaltacağız. İstanbul Büyükşehir belediyesinin sosyal yardım bütçesini tam üç katına çıkararak bu kaynağı vatandaşa sunacağız.
"Son 10 yılda Türkiye, 6 tane İstanbul büyüklüğünde tarım alanını kaybetti.
"Kenti yakın çevresinden ne yazık ki beslenemiyor. Biz bu gidişatı tersine besleneceğiz. Trakya ve Marmara’da bölgesel ölçekte tarımsal koruma projesi hazırlayacağız. Tarıma elverişli topraklarımızı koruyacağız. Bölgedeki üretici birliklerini ve kooperatiflerini destekleyeceğiz. Üreticiden tüketiciye kocaman bir gıda sistemi oluşturacağız. Yoksul kesimlerin sağlıklı gıdaya ulaşmasına yönelik politikalar uygulayacağız. İstanbullu, ‘yediklerim beni kanser mi ediyor?’ diye şüphelenmeyecek.
"Yeni bebeği olan bir anne çocuğu dört yaşına gelene kadar ulaşımdan ücretsiz faydalanacak. Öğrencilerin 85 lira olan kartını 50 liraya indireceğiz. 25 yaşın altındaki tüm gençler toplu taşımadan yüzde 40 indirimli faydalanacak. Bu kentte 2.5 milyona doğru giden genç nüfus var, onlara gelecek olacağız. Resmi dini bayramlarda toplu taşıma bütün vatandaşlara ücretsiz olacak.
"Eğitimde bir depresyon var İstanbul’da. 500 bin öğrencinin kırtasiye masraflarını karşılayacağız. Yemekhanesi olmayan okullara kumanya dağıtacağız. Hiçbir anne çocuğum aç mı açıkta mı sıkıntısı çekmeyecek. Mahallelerde etüt merkezleri kuracağız.
"Sudan hanelere yüzde 40 indirim yapacağız. Bizim utancımızdır, alt yapı çalışmalarını tamamlayınca İstanbullu musluktan su içebilecek. Bazıları çılgın fikirler peşinden koşuyor olabilir. Onlara hatırlatmak isterim ki bu şehirde dört gençten biri işsiz. Genç kısmı benim için çok önemli, daha kötüsü bu gençlerimiz 350 bin kişisi 18-25 yaş arası ne okutabildik, ne meslek eğitimi verebildik ne de iş bulabildik. Bu çok büyük bir tehdittir. Bölgesel istihdam ofisleri kuracağız.
1- İBB’nin tüm bu projelerle genişleyen hizmet ağı sayesinde 25 bin insana iş alanı oluşturacağız.
2- Bölgesel istihdam ofisleri kuracağız. İş arayanı ve işvereni buluşturacağız.
3- İşsizliği yaratan en önemli etkenlerden olan eğitim sorununu el atacağız. İSMEK’ler daha yaygın hale gelirken birer kariyer danışma merkezlerine dönüşecek. İstanbul’u kent enstitüleri ile tanıştıracağız.
4- Girişimi destekleyeceğiz. Ticaret ve iş hacmini genişleteceğiz.
5- İstanbul tanıtım ve yatırım ajansını kuracağız. İstanbul güvenli şekilde yatırım yapılabilir bir merkez olacak. Ulaşım ekonomisini yeniden canlandıracağız. İstanbul İstatistik Ofisi iş gücünün güncel durumunu sürekli tespit edeceğiz. 5 yıl içinde en az 200 bin kişiye iş bulacağız.
İstanbul’da büyük bir yoksulluk var. Bunu yok edeceğiz. İş başı yapar yapmaz İBB’nin sosyal yardım bütçesini tam 3 katına çıkaracağız. Geçim destek paketi ile tüm ailelerin yanında olacağız. Kapı kapı yapacağımız desteklerle ihtiyaç sahibi her aileye bu desteği yapacağız. Her aileye aylık 200 liradan 2200 liraya kadar yardım yapacağız. Bu yardımı hanedeki kadınlara yapacağız.
"Kapı kapı yapacağımız tespitlerle her aileye bu desteklerden fayda üreteceğiz. Hanedeki özellikle hanımefendilere vereceğiz. Bu şehrin kadınlarının eşit bir yurttaş olarak gören ve destekleyen, sözünü dinleyerek, fırsat veren, hakkını veren destek programını bizzat kadınlarla yürüteceğiz. Derhal eşitlik eylem planını uygulamaya koyacağız. (İmamoğlu, konuşmasının bu kısmında "Erkekler alkışlayın burayı" dedi) Özellikle Meclis'te kadınların, çocukların, engellilerin aleyhine tek bir karar dahi alınmayacak. Kadınların bu şehirde huzur içinde yaşayabilmek için ...
"Utanarak söylüyorum ki bu şehirde 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor. Büyükşehir belediyesi ne yapıyor peki? Hiç. İlgili tüm kesimler ile masalar kuracağız. Kadınlar için iki istasyon ve iki sığınak açacağız. Cinsel şiddet ve kriz merkezlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi çatısında açacağız. Çocuk istismarıyla ilgili için de özel bir birim kuracağız. Kadına şiddet uygulayan erkekler karşısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin o koca örgütünü bulacaklar, net söylüyorum.
"20 kadın sağlığı ve tarama tesisi ile sağlık alanındaki eksiklikleri kapatmak için büyükşehir olarak inisiyatif alacağız. Bağımlılık sorunu ile de birlikte mücadele edeceğiz. İnanılmaz şekilde boyutları büyümüş. Aileler bu konuları kulağımıza fısıldayarak anlatıyor. Dört adet rehabilitasyon merkezi kuracağız.
"Üniversite okuyan gençlerimize burs ve yurt imkanı sağlayacağız. Ekonomik durumu, ailesinin durumu olmayan öğrencilerimize aylık 400 lira karşılıksız burs vereceğiz. Gençleri özgüvenli bir şekilde geleceğe hazırlarken yaşlılarımızı unutmayacağız. Mahalle evleri kuracağız, yaşlılarımız kendisini asla yalnız hissetmeyecek. Engellilerin rahat edeceği, sokakları, kaldırımları, otobüsler, metrobüsleri, metroları yeniden tasarlayacağız. Bir şehir engelliler için erişilebilir değilse evinde huzurla uyuyabilen belediyeciler olamayacaksınız, çok net. Kuracağımız merkezlerle engellilerimizi orada misafir edeceğiz, ailelerine kendilerine zaman ayırmasına imkan vereceğiz.
"Şehir tiyatroları sahne sayısını 20'ye çıkaracağız.
"Kadınlara ve gençlere ücretsiz gündüz gösterimleri göstereceğiz. İstanbul kocaman bir festivaller kenti olacak. Bu kent cıvıl cıvıl bir şehir olacak. Uluslararası onlarca festivali bu şehrin insanlarıyla organize edeceğiz. İstanbul'da sanat ve kültürle bu ayağa kalkış 15 yeni müzeyle taçlanacak. Bu alanda durağanlaşan istanbul'da doğa tarihi, müzik, gastronomi, Mimar Sina Müzesi bunlardan birkaçı. Yaşayan müzecilik anlayışı ile müzeleri uğrak merkezlere dönüştüreceğiz. İstanbul kendi özüyle ve tarihi kıyılarıyla buluşacak. İstanbul'un en güzel yerleri nereler diye sorsam yakın cevaplar alırım. Sarayburnu'nda Salacak'ta rahat ve güvenli şekilde kenti adımlayabiliyor musunuz? Buraları katacağız, özel çalışmalar yapacağız. Salacak tarihinde olduğu gibi tekrar vatandaşıyla denizle buluşacak. İstanbul'a bin yıllardır yapılan yatırımın hep birlikte karşılığını alacağız. İstanbul turizm alanında kültürel bir marka.
"İstanbul ekonomisi turizm ile tekrardan canlanacak. İstanbul Turizm Master Planı'nı yapacağız. İstanbul Turizm Atölyesi'ni paydaşlarıyla birlikte kuracağız.
Spor deyince kimsenin aklına Başakşehir Spor gelmeyecek. Sporu İstanbul'un her yerine yayacağız. Ulaşabilir hale getirmek için sporu projelerimizi hazırladık. Milli sporcu yetiştirebilmek, olimpiyat düzeyinde daha çok başarılar kazanmak üzerine bir proje yaptık. Bir avantajı var sportmen bir belediye başkanı olacak onu da söyleyeyim.
"E-spor yükselen bir trend. Ünversitelerin bu alana yatırımlar yaptığını görebiliyorum. Biz gençlerin evlerine kapanıp e-spor yapmalarını istemiyoruz. Bir araya gelerek İstanbul'un farklı noktalarında e-spor merkezleri kuracağız. E-spor ligleri kuracağız.
"Söz verilip de tamamlanmayan hatları bir an önce bitireceğiz. 10 yıl içinde İstanbul, entegre bir raylı sisteme kavuşmuş olacak. Nüfusun yüzde 90'ı metro durağına yürüyerek erişebilecek. şu anda bu rakam 300 bin kişi.
"Güvenlik konusunda çok zaman kaybettik. Model diye ortaya koydukları Fikirtepe'nin dönüşüm hikayesi tam bir trajedi. 60'a yakın İstanbul'da mağdur mahalle var. Kentsel dönüşüm ismini duyan mahalleli irkiliyor. Halkın çıkarına, vatandaşı merkeze koyan bir bilimsel ölçütleri ortaya koyarak sağlıklı bir yol yürüteceğiz bu konuda. Biz İstanbulluya yerinde yaşam garantisi sağlayarak, kimseyi yalnız bırakmayacak, garantör görevi üstleneceğiz.
"Tüm kesimlerin görüşlerine açık bir şekilde İstanbul'la ilgili tüm konuları müzakereden geçireceğiz. Artık İstanbul yönünü bilecek. istikrar sağlayıp ekonomik gelişimini sağlayacak. Vizyonu olmayan bir kent, hedefi olmayan kentler geri kalır, spekülasyona açık hale gelir. Biz İstanbul'un 0 yıl sonra nereye varması konusunda bir hedef ortaya koyup bu doğrultuda odaklanmak zorundayız.
"İstanbul, adil ve yaratıcı bir kent olacak.
"Atatürk Olimpiyat Stadı, tepesine yerleştireceğimiz panellerle enerji merkezine dönüşecek.
"Bizim biyolojik arıtma tesislerinin çevreye verdiği zararların birkaç ilçeye yoğun etki yaptığını biliyorum, bu konuyu ele alacağız. Marmara yeniden canlanacak. Halkımız herhangi bir plajından Marmara'da denize gidecek. Bunu yapmazsak lüfer yemeyi unutun.
"Hangi aday İstanbul'un potansiyelini açığa çıkarabilir diye kendinize sorun.
"Kıymetli 16 milyon İstanbullu karar verin ve basın mührü bu kadar net.