CHP’den 20 maddede “Hayır demezsek ne olur?” bildirisi

CHP’den 20 maddede “Hayır demezsek ne olur?” bildirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Bülent Tezcan 20 maddede anayasa değişikliği sonrası yaşanacak olası gelişmeleri sıraladı.

Tezcan,  “cumhurbaşkanlığı sistemi”ni öngören anayasa değişikliğinde “hayır” denilmemesi halinde yaşanılacak olası gelişmeleri 20 maddede sıraladı.

Cumhurbaşkanı’nın tek sorumlu olacağının altını çizen Tezcan, halkın seçtiği milletvekillerinin vasıfsız hale geleceğini, başkanın atadığı bakanların da parlamentoya değil başkana karşı sorumlu olacaklarına dikkat çekti.

Tekcan, 20 maddede anayasa değişikliği sonrası yaşanacak olası gelişmeleri şöyle sıraladı:

Tek adam rejimi

* Tek adam rejimi kurulacak, tek adam her şey olacak, devletin tümüne hükmedecek. Bir kişi Başkan seçilecek ve o kişi hem hükümet, hem Meclis, hem de mahkeme olacak. 

Başkan – parti başkanı

* Başkan olan kişi aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacak. O parti belki de senin hiç oy vermediğin / hiç sevmediğin bir parti olacak. 

Kanun yapacak, hakim atayacak

* O partinin genel başkanı hakimleri atayacak. Kararname adı altında kanun yapabilecek. Seçtiğin Millet Meclisini fesih edebilecek. Orduya emir verecek. 

Vekiller hükümsüz

* Seçtiğin milletvekillerinin hiçbir hükmü kalmayacak. Sözünü kimse dinlemeyecek.

3. Dünya ülkesi

* Almanya, Fransa, İngiltere, ABD, Japonya gibi değil, Suriye, Libya, Mısır, İran, Kuzey Kore, Uganda gibi bir ülkede yaşayacaksın.

Demokrasi kalmayacak

* Rejim değişecek. Sadece adı Cumhuriyet olacak. Gerçekte krallık gibi her şey bir kişinin elinde olacak. Demokrasi kalmayacak.

Başkanın dokunulmazlığı

* Başkan sokakta bir kişiyi öldürse, 400 milletvekili izin vermezse mahkemeye çıkarılamayacak.

* Başkan ve yardımcıları ile bakanları yolsuzluk yapsa, yetim hakkı yese, devlet malına el uzatsa dahi 400 milletvekili izin vermezse mahkemeye çıkarılamayacak.

* Başkan kendini ve bakanlarını mahkemeye çıkarma girişiminde bulunan meclisi fesih edebilecek.

Can ve mal güvenliği

* Hakimler ve savcılar Başkanın sözünden çıkamayacak. Başkan hak hukuk tanımaz, zorba biriyse seni koruyacak hiç kimse olmayacak. Can ve mal güvenliğin kalmayacak. 

Belirsizlik

* Tek adam karar verdiğinden belirsizlik hakim olacak. Kimse yatırım yapmaya cesaret edemeyecek. Ekonomi tek adamın keyfine göre vereceği kararlara kurban edilecek. Kriz, iflaslar, işsizlik ve yoksullukla birlikte çöküş gelecek.

* Asgari ücreti, fiyatları, maaşları, işçi memur alımlarını, dernek sendika kurulması ve kapatılmasını, her şeyi tek adam belirleyecek.

Kutuplaşma

* Tek adam kimsenin aklına ihtiyaç duymayacağından, devlet ve toplum hayatında danışma, ortak akıl, uzlaşma gibi yöntemler olmayacak. Çatışma, kutuplaşma ve terör için en uygun zemin oluşacak. Çatışma ve terör artacak.

Haklar

* Beş yılda bir sandığa gidip bir Başkan bir de onun partisinin çoğunlukta olduğu Meclisi seçeceksin. Bir dahaki seçime kadar sana kimse bir şey sormayacak. Seçtiğin milletvekili de Başkanı kontrol edemeyecek, senin hakkını koruyamayacak.

Başbakan yok, bakanlar başkana karşı sorumlu

* Başbakan olmayacak. Bakanlar sadece Başkana karşı sorumlu olacak, Meclise karşı sorumlu olmayacak. Milletvekillerini umursamayacak.

* Seçtiğin milletvekilleri bakanlardan ve bürokratlardan hizmet yapmasını isteyemeyecek, hesap soramayacak. Sana hizmet getiremeyecek.

Her yere siyaset

* Camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girecek. Buraların hepsi “Başkanın Partisine” göre düzenlenecek.

Parti devleti

* Devlet parti devleti olacak. Başkan senin partinden değilse devlet kapısında yerin olmayacak.

* Başkan isterse devlet kurumlarını bölgelere ayırarak ülkenin bölünmesine neden olabilecek. 

* Başkan, padişahlarda dahi olmayan, Atatürk’e bile verilmeyen yetkilere sahip olacak.